IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община дава 140 млн. лева на частна фирма за автобусен превоз

Местният парламент одобри отдаването на концесия на автобусни линии в северните райони на София на "МТК Груп" без конкурс

15:24 | 28.07.16 г.
Столичната община дава 140 млн. лева на частна фирма за автобусен превоз

Столичният общински съвет отдаде без конкурс на концесия 18 автобусни линии в северните райони на София на фирмата „МТК Груп“, съобщава БТА.

Фирмата поема линиите, които обслужват Орландовци, Бенковски, Ботунец, Бухово, Мировяне. Концесията е за период от 8 години и е на стойност над 140 млн. лева.

Същата компания през 2008 г. не взе концесията и заведе дело срещу Столичната община. Искът обаче е за 15 млн. лева пропуснати ползи.

С решението за отдаване на линиите на концесия се прекратяват и претенциите на фирмата към общината, след като местният парламент гласува и извънсъдебна спогодба за изчистване на неуредените правоотношения между общината и превозвача.

Вносителят на доклада за концесията – общинският съветник Карлос Контрера от политическата група "Патриоти за София - ВМРО и Атака", обяснява, че линиите, които в момента се обслужват от автобуси на средна възраст 18 години, ще се обслужват от нови автобуси със стандарт Евро 6 и климатик.

Според Контрера цената на 1 км пробег ще бъде 3 лева, а Столичният автотранспорт в момента обслужва линиите за 3,8 лева.

Изчисленията му показват, че за периода на концесията общината ще икономиса 4 млн. лева.

Спорът с „МТК Груп“ датира от 2008 г., когато кмет на София беше Бойко Борисов. Тогава за първи път бяха раздадени линии от градската мрежа на частни превозвачи. Фирмата не получи нищо и заведе дело срещу общината, което в момента е на последна инстанция, но ще бъде прекратено с гласуваното днес извънсъдебно споразумение.

Граждански организации се опасяват, че концесията е неизгодна за общината и цената от 140 млн. лева е необосновано висока. Според организацията „Спаси София“ другите концесионери в столицата возят на цена 2,6 – 2,9 лева за км, а реалната цена с включена разумна печалба е около 2,10 лева за км.

Организацията смята, че транспортното обслужване може да се извършва и от общинското предприятие „Столичен автотранспорт“, което в момента е в доста тежко финансово състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още