IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече за инвестиции в кварталите

Районните кметове имат право да подготвят собствени инвестиционни проекти, каза Йорданка Фандъкова

11:42 | 16.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

В 18 ч. е днес публичното обсъждане за бюджета на Столичната община. Към настоящия момент проектът за бюджет е в размер на 1,7 млрд. лева. 

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години - инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха. 85% от инвестиционната програма е за изпълнение на тези приоритети, каза столичният кмет.

Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване. 

Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града.

Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече, добави тя.

Парите за озеленяване в бюджета на София за тази година са 28 млн. лв., защото озеленяването подобрява качеството на въздуха. Предвижда се създаването на два нови парка - в "Овча купел" и в "Лозенец", довършва се ремонтът на "Западен парк".

Общината ще кандидатства за безвъзмездно финансиране по европейската програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. за възстановяване на Борисовата градина в историческия й вид, каза Фандъкова.

Заложили сме с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите, допълни Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 4 години
За кои квартали? Тя и метрото ли брои за "влизане в кварталите"?Не-ГЕРБерските квартали пият по една студена вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още