Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Столичната община изгражда места за паркиране на велосипеди и тротинетки

Новите паркоместа в широкия център ще се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване и ще бъдат безплатни за всички останали

Столичната община изгражда места за паркиране на велосипеди и тротинетки

Снимка: Димитър Кьосмералиев, Investor Media Group

Столична община ще изгради поетапно 158 места за паркиране на двуколесни превозни средства като велосипеди и тротинетки. Това каза пред журналисти общинският съветник и заместник-председател на транспортната комисия на Столичния общински съвет Зафир Зарков, предава БТА.

Общината представи първото от новите места за безплатно паркиране на двуколесни превозни средства и специален знак към него. 

Още по темата

Предвижда се на етапи да бъдат изградени 42 места в „синя зона“ и още 112 в голямата „зелена зона“. Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване и ще бъдат безплатни за всички останали.

Зарков посочи, че в Столичната община вече се води дебат за транспорта чрез електрически тротинетки, а Държавната агенция за безопасност на движението в съвсем кратки срокове подготвя проект на наредба, която ясно да регламентира как и къде ще се движат тези превозни средства. 

Предстои изграждане на нова велоалея по бул. "А. С. Пушкин". Тя трябва да е готова до края на месеца и ще направи връзката с велоалеята по бул. "Цар Борис III" и с тази към Витоша. Обсъжда се в широкия градски център да се дефинира зона за споделено придвижване и на малките квартални улици колите и велосипедите да се придвижват равностойно, каза Елица Панайотова от "Зелена София".

Вече има заявен интерес от три компании, които предлагат услугата споделено ползване на електрически тротинетки - две чужди и една българска. От Столична община очакват след като вече услугата я има, на пазара да навлязат и компании за споделено пътуване с велосипеди.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти