IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет откри процедура за приватизация на "Общинска банка"

Предстои да бъде направена оценка за цената на банката

15:11 | 20.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доклад за приватизация на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД прие на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС). Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Вносител е общинският съветник от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, предаде БТА.

Пред журналисти той каза, че сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна, оптимална откъм финансов аспект.

Според Трайков сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена. В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се присъедини към общия европейски банков надзор, посочи общинският съветник.

По думите му всяка една от по-малките банки, сред които е и "Общинска банка", ще трябва да избере за себе си стратегия за адаптиране към тези условия. От своя страна големите банки също търсят възможности за консолидация чрез придобиване на по-малки банки. Именно това прави банката ценна за потенциалните инвеститори и би предизвикала по-широк интерес за продажба на по-добра цена, обясни Трайков.

Той посочи, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС. От времето при предишния опит за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен, каза Трайков. На въпрос защо през 2014 г. е прекратена процедурата за приватизация на банката общинският съветник каза, че е лудост да се опиташ да продаваш банка през юни 2014 г., когато е прекратена процедурата, в условията на остра банкова криза и обща политическа криза.

Сега е подходящият момент по икономически и пазарни причини, уточни общинският съветник.

Оттук нататък предстои СОАПИ да възложи на консултант да изготви всичко, което се прави при подобна процедура - информационен меморандум, актуална пазарна оценка, правен анализ, маркет тест, разговори с потенциални инвеститори, организиране на процедурата по конкурса. Когато има резултат, който СОАПИ е готова да представи пред СОС, тя ще го внесе за окончателно гласуване, обясни Трайков. Що се отнася за срока на цялата процедура той каза, че за него по-бързото приключване би било по-добре, но бързината не е от първостепенно значение.

Няма определен срок за приватизацията, посочен в доклада. Все пак Трайков изрази надежда това да стане до края на тази календарна година.

Попитан за цената на консултантската оценка Трайков каза, че изготвената оценка през 2014 г. е струвала 150 хил.лв. и би могло да се стъпи на нея и да се спестят част от средствата, необходими за такава процедура.

Акционери в „Общинска банка“ са Столична община с 67,65%, общински фирми и търговски дружества (30,8%) и 16 други общини  (1,55%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още