Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стопанската дейност намалява защитната роля на горите ни

При теренни проучвания на старите гори на територията на 30 общини екипът на проф. Цветан Златанов показа, че те не пазят достатъчно природата

Стопанската дейност намалява защитната роля на горите ни

Снимка: Pixabay

При сегашната интензивност на стопанската дейност в страната и климатични промени може да се очаква постепенно намаляване на ролята на горите като защита на природната среда и водите. За това предупреди проф. Цветан Златанов, ръководител на екипа, осъществил двегодишни теренни проучвания и картиране на старите гори на територията на 30 общини. Изследванията са част от дейността на природозащитната организация WWF България, предаде БТА.

Още по темата

Златанов посочи, че на 80% проектът е завършил. Той отбеляза, че общинските гори са с обща площ около 523 хиляди хектара, което е 13,4% от залесения горски фонд на страната, по данни за 2018 г. От тях над сто години са 50 хиляди хка, което е 9,5%. “Общата площ на естествените гори в общините е 413 хиляди хка, която е по-висока от общата площ на естествените гори за държавата”, пресметна професорът.

По проекта се предлага да бъдат защитени най-често горски площи до 200 хка на община, макар, че има и случаи където те достигат до 500 хка. Те варират между два и 7,5% за отделните общини. Общо за всички проучени общини това са близо 5 хиляди хка, което е 0,88% от общинските гори на България.

“Били сме максимално стегнати по отношение на това какво си позволяваме да предложим за защита, каза проф. Златанов и посочи, че 95% от тези гори са в екологичната мрежа "Натура 2000".–  Преобладаващ дървесен вид е букът, а повечето от горите са вододайни. Преобладават гори над 120 години, но и над 140 години.”

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет