Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел

Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността

Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел

Снимка: БГНЕС

Липсата на прозрачност и на реална отговорност е системен дефект на модела на управление у нас, а проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността.

Това са част от изводите във втората част от проекта за Национален стратегически документ, подготвен от Стратегическия съвет към президента, цитирани от БНР.

Системните дефекти на управленския модел могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност, се посочва в анализа на Стратегическия съвет към държавния глава.

Според един от изводите границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властовата недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основни принципи на демокрацията народът не е върховен суверен.

Още по темата

В изготвените досега национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени заради, "порочния начин на управление, на компетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност", обобщават от Стратегическият съвет и отчитат, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната и за пълноценната и европейска интеграция.

И втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива "Ние, е-народът", както и в платформата на инициативата във Facebook. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вече, каквото и да кажеш, го приемам, като измама и провокация. Когато те видя, изключвам телевизията. Снимкати ти е синоним на нещо ...... нетипично за човештината, бавноглътко.
Аман от тебе. Им пич мента такава.

Още от Икономика и политика
Борисов иска пълна прозрачност за снабдяването с ваксини срещу COVID-19