IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за учене през целия живот насърчава връзката образование - бизнес

Документът залага до 2020 година в учене през целия живот да се ангажират 5% от хората на възраст 25 – 64 години

08:37 | 19.11.13 г.
Стратегията за учене през целия живот насърчава връзката образование - бизнес

Подходящите знания, умения и компетентности за развитието на инициативата „Учене през целия живот“ да бъдат търсени съвместно от представителите на бизнеса и на образователните институции у нас, е заложено в новата Национална стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Така работещите ще получават умения за учене, инициативност и предприемчивост, както и уменията за работа в екип, разрешаване на конфликти и други. Освен това ще бъдат подобрявани уменията за общуване на чужди езици, работата с информационните технологии, както и компетентността в областта на българския език и математическите умения.

Университетите ще бъдат институциите, насърчаващи учене през целия живот и ще стимулират потенциала на обучаваните към допълнително развитие в системата на висшето образование. За целта обаче образованието трябва да бъде адаптирано спрямо потребностите на обучаваните, а учебните форми да бъдат усъвършенствани, предвижда още стратегията.

Предложени са действия за привличане на студентите в различни форми на допълнително обучение – чрез създаването на научни школи и клубове, както и насърчаване на дейността на младите учени.

В документа, разработен от Министерството на образованието, са заложени до 2020 година 5% от хората на възраст между 25 и 64 години да участват в инициативата за учене за цял живот. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2012 година участието е било 1,5% от възрастните.

Стратегията обаче отбелязва все още големия брой неграмотни – в възрастовата група 15 – 19 години те са 2%, а сред 20 – 29-годишните са повече от 2 на сто. Целта е до 2020 година тези проценти да намалеят до 1,5% за всички възрастови групи.

Сред основните цели, заложени в документа, са още внедряване на система за прогнозиране на потребностите на пазара на труда от работна сила с определени характеристики, както и въвеждане система за ограмотяване на възрастните хората, с цел осигуряване на достъпа до пазара на труда.

За подобряване на качеството на образованието пък се залага на периодично осъвременяване на учебното съдържание, така че да бъдат формирани основни учения и ключови компетентности в съответствие с очакванията на пазара на труда. Стратегията предлага още и нови модели, разработени на базата на информационните технологии и развитие на дистанционното обучение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още