IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителна фирма незаконно ползва терен под мост на АМ "Струма" като автопарк

АПИ е разпоредила до 23 август да се премахне техниката и да се почисти подмостовото пространство

17:53 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БНР</em></p>

Снимка: БНР

Строителната фирма, която изгради автомагистрала „Струма“ от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение и в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле. Това констатира Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и разпореди незабавно премахване на камионите и строителната техника. Сигналът е подаден от БНР. От АПИ на този етап няма да коментират случая, съобщи националното радио.

Мощната строителна фирма „Грома Холд“, позната в недалечното минало като „Агромах“, отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до магистралата е и основната база на дружеството.

Журналистите на БНР задават въпроси към пътната агенция след заповедта на председателя на управителния съвет на АПИ след пожара край Дупница за спешна проверка на всички съоръжения по големите пътни артерии в страната. Един от въпросите е дали се използват нерегламентирано пространствата под тях и терени от сервитута им. Законно ли е обособяването на охраняем автопарк за строителна техника, камиони и леки автомобили, намиращ се под мостовото съоръжение и в сервитута на АМ „Струма“ край благоевградското село Бяло поле? Знае ли за този случай АПИ и има ли някаква договореност с фирмата? Представлява ли това потенциална опасност?

От „Агенция „Пътна инфраструктура“ информират, че има заповед, с която до 23 август строителната фирма трябва да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора не става ясно, коментират в БНР.

Investor.bg припомня, че строителната компания „Грома Холд“ беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма – от Кулата до Сандански, а в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле – посока София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още