IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената зима се отразява негативно на пчеларския бранш, казват производители

Допълнителното захранване на пчелите ще увеличи разходите на стопаните

09:55 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дългата и изключително студена зима тази година се очаква да доведе до загуби в пчеларския бранш, твърдят производители на мед във Великотърновския регион, цитирани от БНТ.

Според Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет – Велико Търново, въпреки че българската медоносна пчела е зимноустойчива, дългият период на температури под -15 градуса оказва негативно влияние.

Найденов допълва, че ситуацията ще наложи и допълнително захранване на семействата, което ще увеличи разходите на производителите. 

Той дори прогнозира, че загубите на пчелни семейства може да достигнат до 30% през пролетта, когато започва пръскането на земеделските земи с препарати.

По повод проблема с пестицидите от типа на неоникотиноидите (които екоактивисти искат изобщо да не се ползват в земеделието - бел. ред.), той пояснява, че препаратът уврежда пчелите, те губят ориентация и не могат да се върнат обратно в кошера. Така семейството отслабва и накрая загива.

Към момента няма опасност от недостиг на мед, но е възможно увеличение на цените на по-качествени видове като акациев и манов, казват фермерите. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още