IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Василева: Диференцираните осигуровки са най-добрият вариант за земеделците

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието смята, че и догодина вноските ще се запазят

10:25 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Най-добрият вариант е да се направят диференцирани осигурителни вноски в земеделието, съобразно производство, продукция, обработваема земя, посочва председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева пред БНР.

Проектобюджетът за следващата година предвижда от 1 януари минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличи до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица. Това означава осигуровките да скочат от 240 на 420 лева.

Василева обаче е убедена, че и за следващата година вноската за фермерите ще остане 240 лева. За да се направи увеличението, трябва да има съответният механизъм и инструмент, който трябва да се приложи към групата на земеделските производители, обясни тя. Очаква се днес Националния съвет за тристранно сътрудничество да разгледа предложеният проектобюджет за 2015 г.

Василева бе категорична, че в момента държавата има готовност да предложи диференцирани ставки за осигуровки на различните производители. Броят на самоосигуряващите се в земеделския сектор е малък и принципът не може да се приложи еднакво за всички земеделски производители.

В момента няма и единен регистър на земеделските производители у нас. Без него е невъзможно минималните осигурителни вноски да бъдат увеличени почти двойно, смята Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още