IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светла Несторова е носител на приза за принос в застраховането

Най-добрите застрахователни и пенсионни компании получиха награди на церемонията „Застраховател на годината 2018“

13:40 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Асоциация на българските застрахователи</em></p>

Снимка: Асоциация на българските застрахователи

Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи, е носител на националния приз „За  цялостен принос в развитието на българското застраховане” на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”. Тя е е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Застрахователно дружество „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, член е и на Стратегическия комитет на Insurance Europe.

За 11-та поредна година награди получиха най-добрите компании в сферата на застраховането, застрахователното посредничество и пенсионното осигуряване.

Престижният конкурс „Застраховател на годината”, “Пенсионноосигурително дружество на годината”, “Застрахователен брокер на годината“ за 2018 г. се организира от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Призът  “Застраховател на годината – Най-динамично развиващо се дружество“ получи ЗД “Съгласие”.  В категория „Застраховател на годината – Животозастраховане“ за 2018 г. победител е ЗАД "Алианц България Живот". В категория „Застраховател на годината - Общо застраховане“ отличието спечели ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп".

На тържествената церемония бяха отличени и най-добрите пенсионноосигурителни дружества.

В категория „Пенсионноосигурително дружество на годината 2018 за най-динамично развитие в дейността си” призът взема ПОД  „Бъдеще“. В категория „Пенсионноосигурително дружество на годината 2018” за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване първото място спечели ПОД  „Алианц България”. В категория „Пенсионноосигурително дружество на годината 2018” за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване  първото място спечели ПОД  „Доверие”.

За “Застрахователен брокер на годината – Най-динамично развиващо се дружество“ за миналата година беше  обявен “Амарант България”. Призът в категория „Застрахователeн брокер на годината – Животозастраховане” получи "Ай Ен Джи Иншуранс Брокерс”, а в категория „Застрахователен брокер на годината – Общо застраховане“ – "Ес Ди Ай Груп".

Фондация „проф. д-р В. Гаврийски” връчи своя национален приз  „За цялостен принос в развитието на българското осигуряване” на Кирил Червенков, изпълнителен директор и член на управителния съвет на ПОД „ЦКБ-Сила“ АД. С национален приз на фондацията за „За принос в развитието на посредничеството в застраховането“ беше удостоен Стефан Енчев, собственик и управител на „Брокер инс“.

„Интерестно е да си застраховател, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Светла Несторова, след като получи авторитетната награда за професионалните си качества. – Обичайният въпрос е : Изплащате ли обезщетения и защо не изплащате. Когато най-накрая направиш сметката и я съобщиш на обществото, веднага някой те пита: Отразява ли се това на финансовата ти стабилност?“

Тя обясни, че е много важно за обществото да знае как се изплащат обезщетенията. „За първи път АБЗ, като браншова организация, изнася такава информация. Изплатената сума е над 4 млн. лева на ден, като колегите са взели предвид всички съботи и недели и всички почивни дни, включително Коледа и Нова година, посочи изпълнителният директор на „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“. – Отговорът е, че изплащането на обезщетения е действително е фундаменталното съществуване на бизнеса, с което ние много се гордеем."

Според Несторова въвеждането на бонус-малус закъснява с повече от 15 години. „В последните десет години аз самата персонално работя активно за появата му на българския пазар. Що се отнася до закрепването му по законов път и работата след това, безспорно е закъсняло въвеждането му. Беше направен опит за обществено обсъждане с вариант наредба миналата година. Наесен имаше много бурна обществена реакция, по моему това съвпадна с нелеките дебати, свързани с влизането на Кодекса за застраховане и лимитите по неимуществена отговорност“, припомни тя.

Светла Несторова информира, че Комисията за финансов надзор работи активно по последващ вариант на наредбата, който да отчете особеностите, забелязани при общественото обсъждане.

Председателят на АБЗ коментира и развитието за застрахователния сектор, като отбеляза ръста на допълнителното доброволно здравно застраховане, което се е увеличило повече от три пъти през последните две години и „в момента е най-популярният елемент от социалната политика на отговорните компании“.

„Не мога да си представя как отиваш на лекар ако нямаш добълнителна доброволна застраховка, риторично попита Несторова. – Тук са най-големите международни застрахователни играчи, местни групи, които правят експанзията в момента. – Ресурс има, капитал има, ноу-хау има. Вече има и немалка група застраховани лица, които ползват нашите услуги.“

Тя потвърди, че застрахователите са готови да подкрепят след обсъждане модела на финансиране на здравното осигуряване, което им се предложи. Несторова дори напомни, че сами са инициирали собствена визия за него, след забавяне на разговорите.

По дувите на председателя на АБЗ 2019 се очертава като интересна година заради рисковете при изплащането на обезщетения за болки и страдания, да които решенията предстоят. „Въпреки плахите стъпки, които са направени, за нас сериозната стъпка като общество ще бъде методиката за изплащане на неимуществени обезщетения, която очакваме всеки момент от консултанта.

Другият проект, който стои пред застрахователите е за земеделието и защитната система за градушките. Секторът ще предприеме и мерки, които да направят потребителите по-спокойни с въвеждането на много законодателни мерки“, обеща Светла Несторова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още