IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Боянова: Дигиталното земеделие е с редуциран бюджет

Стопанствата ще бъдат цифровизирани с пари по новия програмен период от ЕС, но още не се обсъждат бюджети, съобщи председателят на Института за агростратегии и иновации

15:28 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шумно прокламираното дигитално земеделие, заложено първоначално да се случва със 102 млн. лева по Плана за възстановяване на Европа, се оказа с редуциран бюджет, сведен до сумата от 23,8 млн. лева. Това съобщи по БНР Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

„За мен намалението не е притеснително, а по-скоро е притеснителен начинът и за какво точно ще бъдат давани тези пари. Тъй като за една част от орязването донякъде има обосновка, дадена в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, но за друга все още такава отсъства. В обосновката виждаме, че там, където беше заложена възможност за инвестиции в земеделие, в стопанства, те са орязани, а при тях се предвижда проектиране“, коментира агроекспертът.

Боянова припомни, че тя участва в тематична работна група за изготвяне на следващия стратегически план за финансиране по Програмата за развитие на селски райони и директни плащания.

„В момента обсъждаме мярката „Инвестиции в дигитализация в земеделските стопанства“ и се предполага, че стопанствата ще бъдат цифровизирани с пари по новия програмен период от ЕС. Само че ние в тази работна група, проектирайки тази мярка, не сме обсъждали бюджети“, посочи председателят на Института за агростратегии и иновации.

Друг въпрос, който чака разрешение, по думите на Боянова, е свързан с единната електронна система и модулите, които ще бъдат в нея - за растителнозащитните мероприятия, за употребата на ветеринарномедицински препарати.

За тях експертът посочи, че ще се изграждат, но има допълнително указание, според което, ако досега има сходни проекти, това няма да се изпълни.

„Всъщност това за мен не е така “, коментира Боянова. Тя обясни, че в момента в земеделското министерство има две системи, които се изработват, по договори от 2018 г. с две фирми.

Едната е изработване на интегрирана информационна система за пространствени и регистрови данни, за изпълнение функциите на Министерство на земеделието, храните и горите, а другата е изграждане на информационна система с електронни регистри за нуждите на специализираната администрация на министерствата.

„Вижда се, че има нещо изработено към момента. За мен остава въпросът дали съществуващите системи ще бъдат надградени и свързани“, каза Светлана Боянова. Тя е убедена, че на ниво стопанство, както и на ниво инвестиции в него, има много възможности.

Председателят на Института за агростратегии и иновации потвърди, че земеделското министерство ще контролира средствата по механизма за обмен на данни.

„Държавата в крайна сметка трябва да си оправи собствената къща. Регистрите на министерството са доста разпилени и в различен формат. Единствените надеждни системи са във Фонд „Земеделие“ и Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която работи за получаване на субсидиите", съветва експертът. „Те се контролират, изградени са както трябва и са сертифицирани. В министерството има подобна система, която се изисква от Брюксел заради площите", посочи още тя.

Боянова предупреди, че „всичко останало в отделните агенции към министерството" е разпокъсано и се губи връзката между тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още