IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният океан е седмата по големина икономика в света

В България шаранът се отглежда природосъобразно

10:16 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Празникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия. Но дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата?

За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството, предупреждава за пореден път природозащитната организация WWF. Тя започна европейска кампания „Риба и за в бъдеще“, с която информира, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид.

Влияние върху икономиката 

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни.

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33% от тях  са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит” потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Влияние върху препитанието

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Влияние върху здравето

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпът до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Влияние върху доходите и културата

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. А за много крайбрежни общности рибата играе важна роля в месните церемонии и традиции.

Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна. 

Затова WWF призовава потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в световен мащаб.

WWF разработи препоръки, с които цели да насърчи отговорния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските дарове и за в бъдеще.

Добрата новина е, че не трябва да се притесняваме да хапваме спокойно шаран, който е неразделна част от Никулденската трапеза. И макар у нас все още да няма сертифицирани шаранови ферми, по наблюдения на WWF той се отглежда природосъобразно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още