Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Световните запаси от риба намаляват, но ЕС търси решение на проблема

Европейската комисия се опитва да води обща рибарска политика за стабилизиране на ресурсите от риба, посочи д-р Йордан Господинов от Консултативния съвет за Черно море

гледано: 2172   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Проблемът с намаляването на световни запаси от риба е голям. Европейският съюз и Европейската комисия се опитват да водят обща рибарска политика, която е с цел стабилизиране на ресурси и подобряване на запаса. Това каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Рибата намалява поради няколко причини. На ден населението расте със 140 хил. жители. Повечето хора живеят в крайбрежни градове и са традиционно консуматори на риба и морски дарове", разкри експертът и посочи замърсяването на водата като друг основен фактор за намаляването на световните запаси.

За недостига на шаран д-р Господинов посочи замръзването на водоемите в някои области, но обясни, че при  затопляне на времето се възстановява регулярното снабдяване. По думите му това се отнася за малките водоеми, които отглеждат рибата екстензивно в язовири, докато големите рибарници успяха да извадят част от нея и да я съхранят в мрежи.

„Има достатъчно шаран. Ако снощи и днес румънският пазар е повлиял с поемането на големи количества, може да има промени в цената", коментира той и напомни, че тя се определя според качеството и търсенето. "Качеството на рибата тази година е много добро.“

Д-р Йордан Господинов е категоричен, че в България рибата е по-евтина в сравнение с европейския пазар. Той поясни, че в страната се внасят много видове риба, но голяма част от тези риби се изнасят след преработване, „тъй като има много добри преработватели в страната".

"До август тази година положението беше тревожно – водата беше много топла и нямаше риби, което оказа влияние на риболова. Но вече уловът е много богат на сафрид, чернокоп, барбун и паламуд", допълни Господинов.

Председателят на Консултативния съвет за Черно море напомни, че около 13 хил. са заети пряко в сезона с рибата с риболов, преработка, складиране, продажби и стоварване в България.

„Това са само пряко заетите, като има и логистика, транспорт и други", пресметна Йордан Господинов. 

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия