IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световноизвестен архитект ще промени площад „Света Неделя“ в София

Проектът трябва да показва разположените там археологически находки

14:01 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Снимка: Dnes.bg

Световноизвестен архитект ще проектира площад „Света Неделя“ в София и експонирането на разположените там археологически находки. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция за развитието на туризма. 

Тя заяви, че още не е избран конкретен архитект. „Ще се обърнем към световни имена. В София ни липсва знаково пространство, както в другите европейски градове. Мисля, че площад „Света Неделя“ може да бъде това място“, заяви тя. Със задачата се е заел новият главен архитект на столицата. 

Проектът освен това ще трябва да свърже площада с пешеходната зона на бул. „Витоша“ и с Ларгото, където също са изложени под земята археологически ценности.

Площад „Света Неделя“ е голямо предизвикателство, коментира зам.-кметът Тодор Чобанов. Ще се работи съвместно с урбанисти и археолози. Всичко това ще се случва в рамките на Интегрирания план за градско развитие, обясни той.

По думите му целта е столицата да представи културното си наследство като Рим, Париж и Марсилия. 

Площадът трябва да е с нов облик три години след началото на строителството, тъй като вероятно ще се наложи да се правят допълнителни археологически проучвания. 

Йорданка Фандъкова съобщи пред участниците в конференцията, че през 2015 г. в София и отбелязан  ръст на нощувките от 8%, а за първите пет месеца на тази година увеличението е 7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още