Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Свиването на германския трудов пазар ще засегне европейската икономика

Производството на автомобили през 2019 г. намалява осезаемо, коментира Кристиян Фезелов

Свиването на германския трудов пазар ще засегне европейската икономика

Снимка: Архив Ройтерс

Настъпва стагнация в автомобилния сектор - производството на автомобили през 2019 г. се свива с 4.5 млн. броя на годишна база в световен мащаб, включително електромобили и конвенционални коли. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Неслучайно германската автомобилна индустрия смята да съкрати около 50% от работната си сила през следващите 5 години“, коментира Фезелов. 

Още по темата

Той посочи, че това до голяма степен се дължи на факта, че големите производители, като Volkswagen, Mercedes, BMW, са в процес на преход към електрически автомобили. „Там нещата са много по-роботизирани, много малко човешки труд се изисква при създаването им“, посочи гостът.

„Освобождаването на 400 хил. работни места ще се отрази върху европейската икономика“, посочи гостът.

Фезелов коментира и сезонa на отчетите в САЩ. Според него най-неочаквано е доброто представяне на финансовия сектор. „Това значи, че банките и нефинансовите институции са работили добре през изминалото тримесечие, независимо от търканията между САЩ и Китай“.

Според анализатора сред най-важните акценти от Световния икономически форум в Давос, които изпратиха положителни сигнали на инвеститорите през тази седмица, са обещанията на все повече компании за действия по отношение на въглеродната неутралност и към по-малката употреба на фосилни горива в дейността им.

Гостът се спря и на ралито при благородните метали. Фезелов прогнозира продължаващ ръст в цената на паладия.

„Платината е подценен метал. Тя проби 10-годишна съпротива, като се очаква обръщане на тренда при нея, т.е. завишено търсене“, каза още той.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
531 са потвърдените случаи на COVID-19 в България