IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхочакванията от европредседателството донесоха разочарование

Проучване на социолозите показва, че 55% от избирателите искат да гласуват за несъществуващи политически партии – на Слави Трифонов или на Румен Радев

17:40 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Краят на българското европредседателство носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане, на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин.

Това показва най-новото проучване на социологическата агенция „Медиана“, проведено от 1 до 6 юли след 1008 пълнолетни граждани по метода лице в лице.

Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни (по въпросите за миграцията, САЩ и др.) засилват евроскептицизма в страната. Едва 37% от пълнолетните в страната смятат, че ЕС ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите десет години, констатират социолозите.

Бъдещето на ЕС

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16% смятат, че нещо подобно на „евроатлантическа солидарност“ реално съществува. За огромната маса от хората това е просто празен звук.

Като цяло това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш).

Нагласи към властта

Съвсем естествено всичко това удря върху имиджа на управлението, което в последните месеци се легитимираше като деен участник в европейските процеси (преди всичко като посредник между ЕС и Турция, Западните Балкани). Ако по време на българското европредседателство наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега наблюдаваме обратния процес, коментират от социологическата агенция.

Леко се увеличава песимизма, разочарованието от властта, намалява оценката за нея, леко се увеличава и желанието за предсрочна смяна на властта (достигайки близо 30% от пълнолетните).

Електорални нагласи

Всичко това слабо се отразява на електоралните нагласи на избирателите.

ГЕРБ губи един процент, но и подкрепата за БСП спада с два. Разликата се запазва в рамките на 4% – нещо което наблюдаваме вече половин година. Патриотите запазват стабилни позиции (основно на базата на ролята на вътрешно управленска опозиция – Волен Сидеров, Валери Симеонов). ДПС е в нормалната си кондиция и няма данни за ерозия в резултат на ДОСТ и Лютви Местан. Воля, АБВ и различните „десни“ гравитират около 2% и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още