Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Свръхвисока корупция в държавата отчита доклад

България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години

Свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата отчита годишният доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През 2014 година България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години, показват данните, цитирани от БНР.

През тази година в страната са реализирани средно около 158 хиляди корупционни сделки на месец. Повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху гражданите.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че този доклад е труден за четене, не защото текстът не е добър, а защото констатациите са изключително тежки и категорични.

„Това е един много смел текст. Мисля, че се нуждаем от един нов антикорупционен план за действие. Не толкова стратегия, колкото план, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива за това, което трябва да бъде направено. Аз лично мога да се ангажирам с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите“, коментира Бъчварова, цитирана от БНР.

Още по темата

Според изследването по корупция България се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.

От ЦИД посочват, че през настоящата година податливостта на корупция е на равнище, сходно на това от 1999 г., въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение, допълва БТА.

Ефективността на корупцията като метод за решаване на проблеми се увеличава и в бизнес сектора, твърдят от Центъра. Повечето фирми нямат доверие на публичните институции и не смятат, че получават равно третиране в съда. Авторите на проучването отбелязват, че подобно отношение е основателно, тъй като на всички равнища на управление продължават да съществуват сериозни разхищения, вследствие на които държавният дълг е нараснал с 10 пункта.

Повишаването на административната и политическа корупция през 2014 г. става на фона на продължаващата неспособност на Висшия съдебен съвет да посрещне предизвикателството да гарантира, че прокуратурата и съдът ще се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, посочва се още в изводите от доклада.

Структурата на съдебната система все още не дава гаранции за бързо, справедливо и прозрачно прилагане на закона, сочат заключенията.

Ситуацията около КТБ е показала, че завладяването на държавата от частни интереси е стигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и централната банка, посочват от центъра.

Сагата "Южен поток" пък е разкрила колко високо е достигнала корупцията в държавните институции заради това, че интересите на други страни са успели да диктуват условията на българския парламент и правителство за сметка на българските и европейските интереси, смятат авторите на изследването.

Според новото проучване на международната организация Transparency International страната ни е на 69-о място по прозрачност на публичния сектор от общо 175 държави, събирайки 43 точки. Така България подобрява класирането си в 20-ия глобален индекс за корупцията в света.

През миналата година България бе на 77-о място от общо проучените 177 държави, като събра 41 точки – колкото и през предходната 2012 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (9)

3
 
6
 
9
преди 3 години
Няма профилна снимка
Корупцията е висока, защото на власт е Мафията с нейното правителство на герб, ББ и Цв.Цв.!
2
 
23
 
8
Eon
преди 3 години
Няма профилна снимка
Корупция има независимо кой е на власт - БСП, ГЕРБ, ДПС... Тя не се ограничава до определена политическа партия. Тя е в същността и в кръвта на българина като етнос. Приемете го най-накрая - истината е нелицеприятна и боли и винаги отричана, защото така ни изнася.
2
 
14
 
7
LuckyYou до: bgMan
преди 3 години
ДПС и сега участва във властта!
1
 
16
 
6
bgMan до: Tony
преди 3 години
Аууууу, да бе, то когато ДПС участваше във властта сигурно корупцията беше на минимум, А?
12
 
7
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
Нормално корупцията да е на макс!
бойко, цецо и герб са на власт! :)

Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков