IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събрани са малко над 4% от пътните глоби на чужденци за тази година

Работна група ще разгледа предложение за ограничаване времето на престой на МПС с чуждестранна регистрация

12:07 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едва малко над 4% от глобите за нарушения на Закона за движението по пътищата на лица без постоянен адрес в България, т.е. на чужденци и българи, живеещи в чужбина, са събрани за периода от началото на тази година до края на октомври.

Това се вижда от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос на депутата Николай Александров от Обединени патриоти.

За периода на територията на България пътни нарушения са направили 41 236 лица без постоянен адрес в страната. От тях малко над 5 хил. души са спирани от пътна полиция и санкционирани с наказателни постановления (1 169 лица) и фишове (3 850 лица), показват данните на МВР.

С електронен фиш заради превишена скорост, засечена с камери, за първите десет месеца на годината са наказани 36 217 лица.

Общата стойност на наложените наказания възлиза на над 5,1 млн. лева, като събраните глоби са за малко под 213 хил. лева, т.е. 4,15% от наложените глоби, отчита Радев в отговора си.

За периода януари – октомври общо са глобени почти 589 400 физически лица, от които 7% са без постоянен адрес на територията на страната, показват още данните на МВР.

Що се отнася до предложение на Николай Александров за ограничаване на пребиваването в България на автомобили с чуждестранна регистрация до 3 месеца, Радев посочва, че първо трябва да се проучи чуждата практика на други държави от ЕС.

Той пояснява, че обикновено се взема предвид т.нар. „обичайно пребиваване“ - мястото, където дадено лице живее повече от 185 дни за 12 последователни месеца.

Радев дава и пример с Германия, където ако се установи, че собственик на автомобил с чуждестранна регистрация пребивава обичайно в страната, то автомобилът трябва или да бъде пререгистриран на място, или да не се движи по пътищата на страната.

В отговора си министър Радев поема ангажимент въпросът да се обсъди от междуведомствена работна група, съставена от представители на различни министерства, които подготвят нови промени в Закона за движение по пътищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още