IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебните изпълнители очакват 60% спад на събираемостта заради законови поправки

Спорните промени в ГПК минаха на първо четене в парламента вчера

08:55 | 29.03.12 г. 8
Съдебните изпълнители очакват 60% спад на събираемостта заради законови поправки

С около 60% ще спадне събираемостта на задълженията от частните съдебни изпълнители след влизането в сила на поправките в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които вчера бяха приети от Народното събрание на първо четене.

Това коментира за Investor.bg Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Гласуваните промени предвиждат да не се заплаща такса на частния съдебен изпълнител, ако длъжникът погаси задължението си в законоустановения двуседмичен срок за доброволно изпълнение. Това обаче автоматично оставя частните съдебни изпълнители без възнаграждение, което означава, че те сами ще трябва да покрият разходите, направени за подготовката на процеса по изпълнение, както и възнагражденията на служителите в канторите.

Според Дичев ако поправките в закона влязат в сила, все повече частни съдебни изпълнители няма да правят нищо в двуседмичния срок, а едва след изтичането му, ако длъжникът не е платил дълга си доброволно, ще започнат да налагат запори. Така по думите му ще се даде възможност на некоректните длъжници да си прехвърлят имуществото и да избегнат последствията.

В законопроекта се предлага също така да се наложи таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители. Този таван важи за най-големите вземания с размер над 150 хил. лева, които са под 1% от образуваните дела и според гилдията обслужва интересите на кредиторите. Още в средата на февруари председателят на камарата Валентина Иванова посочи, че таванът ще облагодетелства кредитори, които искат да придобиват имоти на длъжници на безценица.

Големите кредитори, които са получили като обезпечение по отпуснатите от тях средства имоти, трудно биха могли да ги реализират в сегашните условия на жилищния пазар, но това не означава, че те не трябва да си платят таксите на частните съдебни изпълнители за извършването на описите на имотите и продажби.

Проблемна се оказва и дадената на кредиторите възможност да избират да заведат делото срещу длъжника в съда по своята адресна регистрация. Такава възможност съществуваше и преди години, но беше отменена през 2009 г., тъй като кредиторите масово завеждаха делата според тяхната адресна регистрация. От това основен потърпевш се оказа Софийският районен съд, тъй като повечето големи кредитори се намират в София. Освен това ще се унищожи и бързината на принудителното изпълнение, посочват от гилдията.

Георги Дичев коментира още, че в общественото пространство се борави некоректно със статистиката. Чистата сума на събраните от частните съдебни изпълнители такси за 2010 г. е 53 млн. лева, след като преди това са приспаднати 20% ДДС, който отива в хазната, както и адвокатски хонорари. Тези средства след това се разпределят на канторите на частните съдебни изпълнители, които са над 150.

Средно за цялата страна един частен съдебен изпълнител получава около 20-30 хил. лева, с които трябва да покрива разходите по делата и да плаща заплатите на служителите в кантората си, посочи Георги Дичев.

Статистиката на камарата показва, че през 2011 г. спрямо 2006 г. образуваните дела са нараснали близо 5 пъти, а приключилите – почти 8 пъти. Събраните от частните съдебни изпълнители суми пък са се увеличили 7 пъти за периода. За 2011 г. частните съдебни изпълнители са събрали 700 млн. лева, а от 2006 г. досега в бюджета благодарение на тях са постъпили над 2,4 млрд. лева.

Дичев посочи, че в последно време са се чули доста крайни думи за гилдията и всички частни съдебни изпълнители са поставяни под един знаменател. По думите му българската система е била обект на мониторинг първо по американски проект, а в последствие по холандския МАТРА. Освен това тя е сочена за пример и чужди делегации постоянно идват в страната ни, за да черпят опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
arexander
преди 11 години
Че средно 30 хиляди месечно на ЧСИ лош приход ли е? Ти, адвокате, подаваш ли годишна данъчна декларация за 360 хиляди, че си седнал да ги ожалваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Sintia N
преди 11 години
Ах горките!Обедняха!А лихвите от парите на длъжниците,които държат в банките,докато им вземат и последния лев,вместо да погасяват част от задълженията им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
advokat3
преди 11 години
Учудващо е как без да се мисли веднага се плюе... Ние българите сме станали жалки, малки човечета, изтъкани от злоба, завист и омраза, взаимно се дърпаме надолу в казана...Посочената сума е МЕСЕЧНО, разделете 53 млн. на 160 ЧСИ, после на 12 месеца и ще видите за какво става въпрос.Иначе ЧСИ имат доста кусури, но истината е, че с този закон се цели банките отново да клатят хората, ама като има такива мозъци, които не могат да правят елементарни сметки как да не ги мамят банкерите.. После банките били лоши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
arexander
преди 11 години
2. "В законопроекта се предлага също така да се наложи таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители. Този таван важи за най-големите вземания с размер над 150 хил. лева, които са под 1% от образуваните дела и според гилдията обслужва интересите на кредиторите....Големите кредитори, които са получили като обезпечение по отпуснатите от тях средства имоти, трудно биха могли да ги реализират в сегашните условия на жилищния пазар, но това не означава, че те не трябва да си платят таксите на частните съдебни изпълнители за извършването на описите на имотите и продажби.". WTF?!?! Това, че има таван на размера на таксата как го изтълкуваха, че НЯМА да се плаща такса на ЧСИ? Тези са крайно нагли в арогантността си да ни възприемат за рядко ***, щом се надяват да ни трогнат с тази глупост...3. 53 млн. разделени между 150 ЧСИ=20-30 (!!!) хил. лв.?!?! Дичев, като не си ходил на училище си купи калкулатор. Жалък си просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
arexander
преди 11 години
Както е казал народът: "Лаком *** - кръв ***.". ЧСИ-тата си повярваха и постоянно начисляват абсолютно незаконосъобразно разни такси, таксички и разноски. Падат им в съда, те продължават да безобразничат. Съвсем естествено настроиха юридическата гилдия срещу себе си, а и кредиторите. Съвсем естествено, сега отнасят шамар и плачат като сополанковци.Дичев за пореден път е надробил една камара глупости, явно е много ниско нивото сред ЧСИ щом са си избрали този клоун да ги представлява пред обществото. Да видим:1. "Според Дичев ако поправките в закона влязат в сила, все повече частни съдебни изпълнители няма да правят нищо в двуседмичния срок, а едва след изтичането му, ако длъжникът не е платил дълга си доброволно, ще започнат да налагат запори." - това й е хубавото на конкуренцията - тогава кредиторите ще отиват при тези, които правят нещо и то веднага, а другите да се сърдят на арменския поп и да затварят канторите;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
chicho_mancho
преди 11 години
Лобистките интереси на банките ще засегнат една работеща система, която дава не малко пари под формата на ДДС и Корпоративен данък на държавата, осигуряваща голям брой работни места. В същото време се явява един регулатор в отношенията банки - кредитополучатели. Не ги защитавам, но не разбирам, каква е вината на едно ЧСИ, че събира взети, но не върнати пари. Няма безплатен обяд, това е истината. И работниците от ОЦК - Кърджали сигурно също не обичат ЧСИ-тата, но ще се възползват от услугите им, дори безплатно, за да си получат заплатите. Тогава Дичев или който и да е съдебен изпълнител няма да е мошеНик, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 11 години
Дами и господа, ЧСИ, The devil's advocate!Как сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Брех не наядоха се тия ЧСИ. Че и лъжат най-нагло:"Георги Дичев коментира още, че в общественото пространство се борави некоректно със статистиката. Чистата сума на събраните от частните съдебни изпълнители такси за 2010 г. е 53 млн. лева, след като преди това са приспаднати 20% ДДС, който отива в хазната, както и адвокатски хонорари. Тези средства след това се разпределят на канторите на частните съдебни изпълнители, които са над 150.Средно за цялата страна един частен съдебен изпълнител получава около 20-30 хил. лева, с които трябва да покрива разходите по делата и да плаща заплатите на служителите в кантората си, посочи Георги Дичев."Нещо математиката му куца на господина. 53 млн. разделени на 150 кантори, дава над 350 хил. лв. на кантора, какви са тия залъгалки за 20-30 хил.??!!Мошенник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още