IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдии искат независима, но отчетна антикорупционна агенция

БСП ще разпише по-ясно процедурата за избор на председател на Агенция "Антикорупция", обеща лидерът на партията

17:17 | 24.08.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Съюзът на съдиите в България отправя три забележки по антикорупционния законопроект на БСП. Това стана ясно след срещата на председателя на левицата Корнелия Нинова с професионалната организация на съдиите относно антикорупционния законопроект на партията.

Срещата на БСП с представители на съдебната власт е първата от серията за консултации по алтернативния проект на левицата за антикорупционен закон. БСП ще има срещи с президента и с главния прокурор.

За нас няма проблем президентът да назначава председателя на тази агенция, но трябва процедурата да е прозрачна и открита, коментира пред журналисти председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. Той отбелязва, че няма яснота кой ще предлага кандидатите и дали ще могат обществени организации и други лица да дават оценка на номинираните, предава БТА.

БСП ще се съобрази с препоръките на Съюза на съдиите да се разпише по-ясно процедурата по номиниране и назначаване на председателя на Агенция "Антикорупция". Ще се предвиди и по-добра отчетност на новия орган, коментира от своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова. 

Следващият проблем, който отчитат от съсловната организация, е с отчетността на самата агенция, тъй като в заявката на БСП няма механизъм за отчетност на работата й пред някоя от институциите - президент или Народно събрание.

Третият проблем е във връзка с разследващите функции, които се възлагат на новия орган, които по принцип не са противоконституционни, но следва много добре да се намери балансът между йерархичната подчиненост на разследващите агенти на директора на агенцията и, от друга страна, процесуалната подчиненост на прокуратурата, коментира Атанас Атанасов. Той посочи и необходимостта от реформа на прокуратурата, за да се осигури работата на тази агенция.

Председателят на БСП казва, че със Съюза на съдиите са на обща позиция, че има нужда от подобен специален нов орган, а не от механично събиране на досега съществуващи органи, които не са дали резултат в борбата с корупцията.

Нинова отбелязва, че според Съюза на съдиите не е противоконституционно президентът да назначава председателя на антикорупционната агенция и тя да има разследващи функции, както твърдят от ГЕРБ.

Законопроектът на БСП за антикорупционен закон не предвижда промени в прокуратурата, новият орган ще разследва и събира доказателствата, след това ще ги предава на прокуратурата, а тя на съда - така, както е разписан редът в Конституцията и в Наказателно-процесуалния кодекс, коментира Нинова. Тя обаче очаква по-добри резултати в борбата с корупцията, тъй като се създава специално звено с разследващи функции. Много е важно кой и как събира доказателствата, отбелязва лидерът на БСП. 

След разговорите с професионални организации окончателното решение по законопроекта ще вземе Националният съвет на БСП, който ще бъде свикан на 2 септември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още