IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия-изпълнител ще съдейства за получаване на неизплатени заплати*

Социалните протести в "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали се изострят заради забавени плащания на трудовите възнаграждения

11:37 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Съдия-изпълнител ще съдейства за получаване на неизплатени заплати*

Министерството на труда и социалната политика е разработило предложения за промени в Гражданско процесуалния кодекс, които да защитават правата на работниците при големи забавяния в изплащането на работните заплати, съобщи БТА.

При подобни случаи работникът ще изисква от работодателя си счетоводен документ за размера и точния период на дължимата заплата. На базата на този документ чрез съдебен изпълнител той ще може да докаже вземането си и по бързата процедура парите да бъдат изплащани. 

От ведомството на Тотю Младенов предлагат промени и в Търговския закон, които да гарантират на служителите и работниците, че при обявяване на работодателите в несъстоятелност те ще могат да получават заплатите си. Мерките се вземат заради зачестилите случаи на неизплащане на заплати в редица предприятия, засегнати от кризата.

Подобен е случаят с "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали, чиито работници организират днес протестна акция пред сградата на комбината заради значителното забавяне в плащанията, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

При отделните производства тези заплати се бавят между 3 и 7 месеца. Поради липса на поръчки около 500 работници са несигурни за запазването на работните си места, а вчера сто служители са подали молби за напускане, съобщават от синдиката.

Поради липсата на диалог с ръководството на комбината от КНСБ ще сигнализират правителството и ще поискат подкрепа от страна на държавната администрация в защита на интересите на работещите в „ОЦК” АД.

Investor.bg се опита да потърси позицията на Валентин Захариев, собственик на комбината, по възникналия спор, но безуспешно. В същото време от министерството на труда припомниха, че при подобни случаи се насрочват бързи проверки от Главната инспекция по труда.

Над 300 миньори излязоха на протест пред сградата на Горубсо – Мадан, съобщиха още от КНСБ.

Протестиращите ще поискат да бъде отнета концесията на Валентин Захариев поради неизплащането на възнагражденията и липсата на инвестиции в условия на труд за работниците.

Собственикът изтъква като причина за неизплатените суми погасяването на задълженията на фирмата за електричество, вода и вноски по заеми.

* Допълнена към 14.40 часа

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още