Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Съдът не намери причина да отстрани Ангел Попов от транспортното министерство

Искането беше внесено от прокуратурата през септември

Съдът не намери причина да отстрани Ангел Попов от транспортното министерство

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Софийският районен съд реши, че няма причини зам.-министърът на транспорта Ангел Попов да бъде отстранен от длъжност, предаде БТА. Искането за това беше внесено от прокуратурата през септември.

Срещу Попов е внесен от градска прокуратура обвинителен акт за измама от 29 март. В хода на досъдебното производство е установено, че през август 2012 г. в София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро, Попов е въвел собственик на транспортна фирма в заблуждение, че срещу тази сума служители от Министерството ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

Документите се ползват за облекчен режим на международен товарен транспорт. 

Още по темата

Според прокуратурата сегашното служебно положение на Попов, който контролира издаването на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните, може да попречи на пълното изясняване на истината, поради служебната зависимост на част от свидетелите по делото от него.

Съдът обаче установи, че по време на деянието, за което е обвинен Попов, той не е заемал държавна длъжност, а е бил в частния бизнес. Както и че разследването срещу него се е започнало да се води, когато той вече е заемал поста зам.-министър, но промяна на свидетелски показания не е имало.

Също така съдът отбеляза, че самата прокуратурата с постановление от юли първо е заявила, че няма причина да се иска отстраняването на Попов от поста му.

Поради това съдът отчете, че не са изпълнени предпоставките в закона, които позволяват отстраняване от длъжност.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок.

Освен искането на прокуратурата днес в районният съд се проведе и разпоредителното заседание по делото срещу зам.-министъра. От което стана ясно, че няма пречки производството да започне по същество, като беше насрочена и дата за първо заседание - 18 януари 2019 г.

Пред медиите зам.-министър Попов заяви, че не е виновен.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20