IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът окончателно оправда председателя на фармацевтичния съюз

Според съдебния състав обвинението срещу Асена Сербезова изначално е било несъставомерно

13:23 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) призна за невиновна председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, съобщават от съда.

Решението е окончателно.

Тричленният съдебен състав е потвърдил решението на първоинстанционния съд и е оправдал Сербезова по обвинението, че със свои изявления за недостиг на лекарства по време на пандемията от Covid-19, е дала "заблуждаващи знаци за тревога". Според градския съд протестът на районната прокуратура срещу оправдателната присъда е неоснователен.

"Cъoбщaвaнeтo нa oбщecтвeнo знaчимa и вяpнa инфopмaция нe пpeдcтaвлявa знaк зa тpeвoгa, a e oбщecтвeнo пoлeзнa дeйнocт пo инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa cъбития (мaкap и нeблaгoпpиятни), cвъpзaнa c нaй-виcшитe блaгa в cъвpeмeннoтo oбщecтвo - чoвeшкитe здpaвe и живoт", се посочва в решението на съда, цитирано от БТА.

Според съдебния състав обвинението срещу Сербезова изначално е било несъставомерно. Тя "нe e ocъщecтвилa cъcтaв нa пpecтъплeниe cpeщy ycтaнoвeнитe в Бългapия oбщecтвeн peд и cпoкoйcтвиe, a нaпpoтив - изpaзитe, инкpиминиpaни пo дeлoтo, ca дoвeли дo инфopмиpaнocт и oбщecтвeнa диcкycия пo знaчим пpoблeм, т.e. пoвeдeниeтo й e пoлeзнo в eднo дeмoкpaтичнo oбщecтвo". 

Преди месец прокуратурата се отказа от делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и се съгласи със съда, че в интервютата си пред медиите тя е изразила мнение, а не е всявала паника, каквото беше обвинението срещу нея.

На първа инстанция държавното обвинение беше категорично, че Сербезова е всявала тревожност с твърдението си по време на пандемията, че можело да се стигне до недостиг на лекарства. Съдът не се съгласи и я оправда. Районната прокуратурата обаче протестира.

В началото на юли обаче в съдебната зала от прокуратурата заявиха, че не поддържат протеста с мотив, че не е осъществен състав на престъплението.

Проф. Асена Сербезова съобщи през април 2020 година, че са ѝ повдигнати обвинения по член от Наказателния кодекс за интервю, дадено пред медиите. Тя беше категорична, че във визираните материали са били повдигани важни за обществото въпроси, като целта не е била всяване на паника за липсващи медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още