IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени гаранцията на председателя на Българския фармацевтичен съюз

Решението е окончателно и не може да бъде протестирано

17:51 | 22.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Софийският районен съд отмени паричната гаранция от 20 000 лева на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Асена Стоименова и реши, че ще я остави без мярка за неотклонение. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата.

Според съда разследването било в много начална фаза и предвид личността на Стоименова и нейното семейно положение, няма нужда да се взема мярка за неотклонение, обясни защитата и цитира мотивите на съда, според които Стоименова няма да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз бе обвинена от прокуратурата за "всяване на тревога" чрез интервюта, в които според обвинението са налице "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение. 

Случаят предизвика голям отзвук, а проф. Стоименова сподели, че е изумена от обвиненията.

Българският фармацевтичен съюз е сезирал за казуса и Агенцията на ЕС за основните права.

В сигнала на Фармацевтичния съюз отново се посочва, че криминализирането на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е тревожен сигнал, който не би следвало да се подминава от обществото в ЕС.

"Недостигът на лекарствени продукти е обект на чести дискусии в много държави от ЕС и както посочва ЕК, той може да бъде задълбочен в условията на пандемия от Covid-19. В този смисъл изказванията на проф. Стоименова в тази посока могат само да облагодетелстват пациентите чрез активиране на властите за проактивни действия", се допълва в съобщението от Фармацевтичния съюз.

Съсловната организация е сезирала Агенцията с цел започване на проучване относно нарушение на Хартата на основните права на ЕС от българските власти по повод предявеното към проф. Стоименова обвинение.

От Фармацевтичния съюз вече се обърнаха и към Европейския парламент и Европейската комисия заради казуса с обвинението срещу Асена Стоименова. От ЕК потвърдиха пред БНР, че писмото на БФС е получено и ще получи отговор в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още