IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени наредбата за поскъпване на билета в София

Няма формула, с която да се изчисли необходимостта от по-високи разходи при превоза на столичани, констатираха съдиите

16:23 | 22.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Административен съд София-град отмени поскъпването на билетите за градския транспорт в София от миналата година.

С решение на тричленен състав на съда от 22 февруари е отменена като незаконосъобразна Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община и приложенията към нея, приети на 14 април миналата година от СОС. Това пише в съобщението на съда.

Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи” срещу наредбата, с която се въведе поскъпването на превозните документи в градския транспорт за столичани.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Столичният общински съвет ще обжалва решението, става ясно от коментар на общинския съветник Зафир Зарков, изпратен до БТА от пресцентъра на СОС.

По думите на Зарков наредбата, която узакони поскъпването на билета за градския транспорт в столицата, ще продължи да действа до произнасянето на Върховния административен съд.

"Надяваме се, че ще успеем да защитим нашето решение, защото сме убедени, че е правилно, а и юристите твърдят, че мотивите на съда са по формални причини", казва Зарков, който е член на транспортната комисия към СОС.

Според Административен съд София-град в доклада на Столичния общински съвет, с който се настоява за поскъпване на билета, липсват мотиви за начина на формиране на размера на цената на картата за еднократно пътуване и на картата – талон за десет пътувания.

Затова съдът не може да прецени аргументите за поскъпването и дали те съответстват на Регламент № 1370/2007 г. на ЕС, с който се определя начинът, в съответствие с правилата на правото на Общността, по който могат да действат компетентните органи в сферата на обществения пътнически превоз при предоставянето на обществени услуги на цени, по-ниски от пазарните.

Магистратите не успяват да установят как себестойността на пътуването в столичния градски транспорт се обвързва пряко с утвърдените разходи, тъй като липсва механизъм или формула, по която “тези разходи се отразяват, съотнасят или отчитат, за да обосноват конкретната себестойност не само за 2016 г., но и въобще”.

“Липсват данни за себестойността на еднократното пътуване, както и дали към нея са добавени някакви компенсиращи разходи – инфлация, застраховка на пътници”, твърдят съдиите.

“Липсата на такава обосновка прави невъзможна и преценката на съда дали увеличението на цените на картата за еднократно пътуване и на картата – талон за десет пътувания е пропорционално на преследваните цели за насърчаване на по-дългосрочни превози и гарантиране на устойчиво развитие на градския транспорт", посочват от Административен съд София-град.

Съдиите са взели предвид искането на жалбоподателите в лицето на много физически лица и сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, че в наредбата за поскъпване на превоза в градския транспорт на столицата няма мотиви за извършеното завишение на единичните билети с 60%.

Те посочват, че икономическата рамка, на която се позовават в Столична община, не е аргументирана по никакъв начин, липсва финансов разчет и икономическа обосновка, доказващи нуждата от промяна в ценовата политика на столичния градски транспорт.

Магистратите са на мнение, че поскъпването не съответства на целта, че така ще се насърчи ползването на обществения транспорт “чрез увеличаване на цената на еднократното пътуване, както и за насърчаване използването на по-дългосрочни превозни документи”.

Съдиите оспорват решението на СОС за поскъпване на цената на превозния документ в столичния градски транспорт, защото изчисленията са правени по правила, които обаче са отменени от Столична община на 14 април 2016 година.

Тогава столичните общински съветници преценяват, че след като тези правила са приети през 2000 година, те не са актуални, „за да отразяват действащото в момента възлагане на транспортната задача и последващото заплащане, не отчитат използването на допълнителни финансови механизми, които подпомагат заплащането на извършената работа, не отчитат промените в нормативната уредба”.

Столичният общински съвет решава цените на превозните документи “да се образуват въз основа на икономическата рамка, изготвяна за всяка година, която е по-ясен показател за разходите и очакваните приходи в системата на обществения транспорт”.

Оказва се обаче, че приходите и разходите на столичния градски транспорт за годината, в която се вдига цената на билета, са прогнозни и не могат да обосноват нуждата от подобно увеличение.

От проекта на СОС на икономическа рамка за 2016 година става ясно, че общите разходи през 2015 година възлизат на 301,707 млн. лева и са повече от планираните. Какви са обаче приходите през 2015 година, няма никакви данни.

“Липсата на яснота относно изпълнението на рамката от 2015 година прави несъстоятелно мотивирането на необходимостта от увеличение на цените на някои от превозните документи. Дори да се приеме, че разходите са се увеличили, а приходите – не, това не води автоматично до увеличаване на цената на превозните документи”, констатират съдиите на  Административен съд София-град.

Според становището на съда „това води до необходимостта от цялостен анализ на транспортната дейност, като разходите могат да се оптимизират чрез други качествени способи, а не само чрез количествени такива – примерно със затваряне на нерентабилни линии, оптимизиране разходите на операторите и др.

Заключението на съдиите е, че прилагането на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община и приложенията към нея, свързани с увеличението на цената на превозните документи от 1 юни 2016 година, е неоснователно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
ахам, като с винеткитеще падне във вас и само ще сме създавали заетост и заплати на съдиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още