IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отстрани от длъжност кмета на Созопол

Мотивът е, че може да попречи на разследването срещу него за длъжностно престъпление

16:32 | 08.04.19 г.
<p>
	Панайот Рейзи (вторият от дясно наляво).&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Панайот Рейзи (вторият от дясно наляво). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Спецсъдът отстрани временно от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител не общината Златка Мусева. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата, че, ако са на поста, и двамата могат да попречат на разследването, предава БТА.

Обвинението твърди, че с фалшиви договори и фактури те са превели по сметка на физическо лице голяма сума пари за общински ремонти. Човекът, на когото били преведени парите, нямал нищо общо с дейността. Така за 3 години са присвоили 2 млн. лева. 

На над 60 страници прокуратурата е изложила доводите си за отстраняването на Рейзи и Мусева.

Първоначално защитата смяташе, че спецсъдът не е компетентен да се произнесе по искането за отстраняване. Според закона, след като разследването е започнато от градската прокуратура, то за отстраняването на Рейзи трябва да се произнесе градският съд.

Адвокатът на двамата представи документ, че те излизат в отпуск от днес до юни. Освен това Рейзи и Мусева винаги помагали на всички проверки, които прокуратурата правила. Като са в отпуск нямало как да влияят на разследването. Самият Рейзи също заяви, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които са искали.

Кметът обясни, че с Мусева излизат в отпуск, за да покажат, че не възпрепятстват разследването. Мусева разясни, че няма как просто така да бъдат плащани пари, защото за всеки транш трябвало да има договор. Освен това в общината имало финансов контрольор и още няколко човека, през които минавали за подпис всички документи.

След като чу решението на съда Рейзи заяви, че ще обжалва.

Кметът Панайот Рейзи бе привлечен към наказателна отговорност на 11 март т.г., за това, че в периода 2014-2017 г. , в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява. Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още