IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът пусна Нено Димов под домашен арест

Решението обаче не е окончателно, бившият министър ще остане под стража до произнасянето на вторинстанционния Апелативен спецсъд

13:12 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Специализирания наказателен съд промени мярката за неотклонение на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов от "постоянен" на "домашен" арест, съобщава БНР. Мярката съдът определи в онлайн заседание. Решението обаче не е окончателно. Нено Димов ще остане под стража до произнасянето на вторинстанционния Апелативен спецсъд.

След днешното заседание съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес. Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, има реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението. 

Припомняме, че обвинението към Димов е за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода за сметка на битовите абонати. Според съдиите действията на Нено Димов са уронили и доверието в начина на функциониране на изпълнителната власт.

Битовите абонати са плащали по 2 лева за кубик вода. Ако Нено Димов бе спрял подаването към промишлените предприятия, то в яз. „Студена” са щели да останат над 7 милиона кубика, изчисляват от обвинението. Количеството е напълно достатъчно да задоволи нуждите на региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още