IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкратените работници от "Бургаски корабостроителници" ще получат обезщетения

Проверките в компанията се бавят, защото новото ръководство не може да бъде открито от инспекцията по труда

09:45 | 18.12.13 г.
Съкратените работници от "Бургаски корабостроителници" ще получат обезщетения

Държавата ще направи всичко необходимо, за да могат всички съкратени без предизвестие работници от фалиралата компания "Бургаски корабостроителници" да получат обезщетения. Това заяви областният управител на Бургас Павел Маринов пред "Нова телевизия". От миналата седмица Националният осигурителен институт (НОИ) и други компетентни органи са започнали работа по казуса.

Маринов не успя да даде информация кога точно ще бъдат изплатени тези обезщетения и в порядъка на каква сума ще бъдат те.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че някогашният лидер в тежката промишленост “Бургаски корабостроителници” е фалирал и спира производство. Причината за това са дългове на дружеството. В рамките на един ден - на 6 декември, са били връчени заповедите за съкращаване на всичките работници в корабостроителното предприятие.

Самите заповеди са подписани от Деян Маринов Дянков, който след последното Общо събрание на компанията на 21 ноември се е представил на служителите като новият изпълнителен директор. На тази дата в корабостроителницата е назначено изцяло ново ръководство, а старите шефове са били освободени.

От деня на масовото съкращение компанията е спряла цялата си дейност, а в завода е само охраната, наета да пази базата, коментираха недоволни бивши работници тази сутрин пред телевизията.

Според областната инспекция по труда в Бургас масовото уволнение е незаконно, защото не е спазена нито една от процедурите в трудовото законодателство. Във фирмата не са били допускани и представители на синдикалните структури. 

Същевременно вече втора седмица Инспекцията по труда в Бургас не може да започне проверка на случая. Причината за това е, че новото ръководство се оказва неоткриваемо за органите.

"Последният контакт с представител на дружеството бе през ноември, когато отново ни сезираха за неизплатени заплати на служителите. Тогава е съставен протокол за изплащане на заплатите със срок до днес. Ако това не бъде изпълнено, от утре той ще подлежи на наказание – максималният размер на глобата 10 000 лв. за всеки отделен случай”, обясни Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Общата сума от наложената глоба обаче не може да бъде използвана за изплащане на работните заплати. „Дължимите заплати трябва да бъдат дадени от предприятието. Държавата ще даде обезщетенията, които се полагат въз основа на трудовия стаж на всеки. Този процес започна още миналата седмица”, обясни областният управител на Бургас Павел Маринов.

Компанията е с близо 150 млн. лева задължения, коментира кметът на Бургас. Те са към банката кредитор, доставчици, за неизплатени осигуровки и заплати.

Очаква се днес да се проведе предварително насрочена среща между работниците и областната инспекция по труда в Бургас. На нея трябва да се появи и изпълнителният директор на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още