IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкратените служители на ТЕЦ "Варна" ще получат до 11 заплати компенсация

От 1 януари 2015 година централата ще трябва да затвори врати по екологични причини

18:15 | 10.11.14 г. 1
Съкратените служители на ТЕЦ "Варна" ще получат до 11 заплати компенсация

Съкратените служители в ТЕЦ "Варна" ще получат до 11 работни заплати компенсация, в зависимост от стажа им в централата, съобщи собственикът на топлофикационното дружество „ЧЕЗ България“. Размерът на компенсациите е в съответствие с програма, разработена съвместно между ръководството на ТЕЦ-а и синдикатите.

По-рано днес от КНСБ съобщиха, че от 1 януари 2015 година, когато изтича лицензът за дейност на ТЕЦ "Варна" без екоинсталации, без работа ще останат 225 души от общо 305 служители. Служителите и днес излязоха на протест с искане работните им места да бъдат запазени.

От централата обаче не успяха да намерят средства за екологизацията на производството си. През последните две години тя работи по 5-6 месеца годишно, след като отпаднаха квотите за производство на електроенергия и договарянето на количества за студен резерв.

От „ЧЕЗ България“ допълват, че за 2013 година финансовият резултат на централата е загуба в размер на 67 млн. лева.

От компанията поясняват още, че са търсили начини да се запази централата и да бъде намерен пазар за произвежданата от ТЕЦ "Варна" електроенергия.

Съвместна работна група между ЧЕЗ и Българския енергиен холдинг разработи детайлен финансов модел на базата на настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори.

Анализът категорично показа, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ „Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона.

Ръководството на централата ще предложи помощ за съкратените служители при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки към всички свои служители, става ясно още от съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
От компанията поясняват още, че са търсили начини да се запази централата и да бъде намерен пазар за произвежданата от ТЕЦ "Варна" електроенергия. Иначе казано за Белене и Русия има за ТЕЦ Варна няма.Странно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още