IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сър Кинг: България е права да пита защо не е в Шенген

Новият британски комисар ще се посвети на борбата с тероризма

08:45 | 13.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сър Кинг: Чувството за изолираност и чувството за несправедливост са водещи причини за радикализирането на някои европейци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сър Кинг: Чувството за изолираност и чувството за несправедливост са водещи причини за радикализирането на някои европейци. Снимка: Ройтерс

България има основания да поставя въпросите за недопускането си до шенгенските информационни бази данни, свързани с миграцията и границите. Това заяви кандидатът за нов еврокомисар от Великобритания сър Джулиан Кинг по време на изслушването си в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент късно снощи в Страсбург. Кандидатът за еврокомисар по сигурността отговори на въпрос на българската евродепутатка Филиз Хюсменова от ДПС.

Кинг поздрави България за усилията да пази външната граница на ЕС и даде да се разбере, че смята за проблем, че властите в София нямат достъп до базата данни на шенгенските държави, свързани с границите и миграцията, а само до тези за полицейското и за правосъдното сътрудничество.

"В края на краищата става въпрос за членството в Шенген, а то зависи от шенгенските държави. Но трябва да се запитаме дали е от полза за колективните интереси на ЕС, да не се включват страни като България в гранична ситуация в системите за обмен на информация", заяви Джулиан Кинг. 



По-късно, в отговор на идентичен въпрос от Мария Габриел от ГЕРБ, той уточни, че българските власти могат да виждат информацията за отказ за предоставяне на убежище, но не могат да действат по нея.

"При днешните обстоятелства достъпът е от общ интерес", добави кандидатът за комисар, подчертавайки, че влизането на България в Шенген и отварянето на всичките ѝ информационни масиви, е въпрос, който може да се реши само от страните членки, а не от Европейската комисия.

Габриел пита още за получаването на европейско гражданство, визирайки над 100 случая в Малта, където чужди инвеститори са получавали гражданство, включително плащайки на държавни служители. Емил Радев (ГЕРБ) се поинтересува какво ще направи Европейската комисия срещу имигрантите терористи.

В отговор Кинг заяви, че държавите от ЕС трябва да са по-предпазливи, когато дават европейски паспорти на чужденци и че когато вземат подобни решения, те трябва да се ръководят от общия интерес на ЕС. Според кандидата превенцията е най-добрият начин за справяне с имигрантите, които имат терористични намерения.

Британският еврокомисар получи нов ресор, свързан със сигурността на Съюза. Снощи той отговаря два часа на депутатски питания, които трябваше да изяснят дали е подготвен за поста си. След изслушването социалистите и консерваторите – втора и трета по големина парламентарни групи, обявиха, че са доволни от резултата и ще го подкрепят. 

Кинг обясни на депутатите, че според него ЕС не може да има обща агенция за вътрешна сигурност от типа на американската ФБР, защото това не се допуска от европейските договори и че Европол не може да заповядва на страните членки. Той обаче увери, че правомощията на полицейската агенция на ЕС ще бъдат засилени, особено на центъра ѝ за борба с тероризма и на работата ѝ, свързана с превенцията на киберпрестъпленията.

Новият британски комисар ще се посвети на борбата с тероризма, тъй като според него европейските членки, както и страните извън ЕС са еднакво застрашени от атентати. Терористите не се интересуват от мястото, на което ще ударят, защото те атакуват определен начин на живот, смята той.

Сър Кинг определи чувството за изолираност и чувството за несправедливост като водещи причини за радикализирането на европейци.

Според кандидат-комисаря бизнесмоделите на терористите успяват заради липсата на единодействие на страните от ЕС. Той увери евродепутатите, че контролът и проверките на външните граници на Съюза ще се засилят, като целта ще бъде завръщащите се джихадисти да бъдат спирани още на влизане в ЕС. Същевременно, вътре в Съюза ще се активизира работата по дерадикализация на хора с терористични намерения като се използват модели от Северна Ирландия, когато обществени лидери са въвличани, за да влияят на радикализирани лица, включително в затворите, в училищата. В борбата с тероризма по-активно ще бъдат привлечени и доставчиците на интернет, а възможностите на наличните информационни системи - ще се използват по-пълноценно.

Джулиан Кинг коментира и предложението на Франция и Германия в ЕС да се забрани криптирането, като на службите се даде възможност "да влизат през задната врата" в платформи за комуникации като WhatsUp, за да могат да проследяват кодирани разговори между терористи. Европейската комисия няма да издаде препоръки преди да се консултира с експерти, тъй като декодирането на подобни системи може да създаде допълнителни рискове за ЕС, каза кандидатът за еврокомисар по сигурността.

В отговор на многобройните притеснения на евродепутати как ще работи като комисар, след като страната му е решила да напуска ЕС, сър Кинг заяви, че той е британец и европеец и че в Комисията ще работи за ЕС, а не за правителството в Лондон.

Вътрешната комисия ще обяви решението си днес и се очаква гласуването за Кинг в пленарната зала да бъде в четвъртък в Страсбург. След това той ще може да положи клетва като европейски комисар.

Номинацията на бившия британски посланик в Лондон дойде само дни след референдума, на който гражданите на Великобритания решиха да напуснат ЕС. Великобритания има право на свой еврокомисар до момента, в който официално напусне ЕС. Предишният британски комисар Джонатан Хил подаде оставка само няколко дни след референдума, в който повечето британци гласуваха за излизане от блока.

Назначаването на Кинг, който е дипломат от кариерата, трябва да бъде официално одобрено от останалите 27 страни членки, преди да влезе в сила.

Oще подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Каква държавност бе , я виж кой е президент и не питай по нататък защо...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
Няма никаква несправедлисвост, а Б-я има пълното право да се чувства изолирана, поради простата че е изолирана в пълната си неспособност да направи кавато и да е имитация на държавност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още