IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 17% са намалели пътуванията на българи към Турция през юли

577 хил. българи са пътували в чужбина в началото на активния летен сезон, сочат данните на статистиката

12:49 | 29.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В началото на активния летен туристически сезон малко над 577 хил. българи са пътували в чужбина, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за юли. На годишна база има ръст от 9,2 на сто. За 213 хил. българи пътуването в чужбина през този месец е било с цел почивка и екскурзия. 

В същото време статистиката отчита спад от 17 на сто на посещенията на български граждани в Турция. Общо 142 хил. българи са посетили през юли южната ни съседка, като около 41 хил. от тях с цел почивка. Едно от обясненията за спада е опитът за преврат в Турция на 15 юли, заради който родни туроператори прогнозираха сериозен отлив на туристи от страната. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче коментира, че тенденцията към понижение е започнала още преди събитията в южната ни съседка.

Другата любима морска дестинация на българите в чужбина – Гърция, не е засегната от негативни настроения и посещенията там се увеличават с 13 на сто през юли. Общо 117 хил. българи са били в страната през месеца. За основната част от тях – 82,1 хил., посещението е с цел екскурзия и почивка.

Значително се увеличават посещенията на българи в Чехия (със 133%) и Румъния (с почти 104%).

Сезонът започва оптимистично за българските хотелиери, сочат още данните на НСИ. Чуждите граждани, дошли на почивка или екскурзия у нас, са с почти 21% повече. През юли 1,87 млн. чужденци са посетили страната, което е увеличение от 14,7% спрямо юли 2015 година.

От статистиката е видно, че голяма част от чуждите граждани, пристигнали у нас, са от съседните страни, но посещенията им не са свързани основно с почивка. През юли у нас са пристигнали 247 хил. румънци, от които обаче само 51,6 хил. с цел почивка, 187 хил. турци, от които 36 хил. за екскурзия и почивка, и 117 хил. гърци, от които 35,7 хил. за почивка.

У нас обаче са почивали почти 152 хил. руснаци от общо 161 хил. пристигнали в България през юли, както и 143,3 хил. германци от 211 хил. пристигнали. Основно за почивка у нас идват и поляците – 80,4 хил. от общо 102 хил. влезли в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още