IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 7 млн. лева ще се финансират одобрените 25 проекта от Националния иновационен фонд

356 малки и средни компании получиха ваучери на обща стойност 6 млн. лева за услуги в информационните и комуникационните технологии, съобщи МИ

18:00 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

25 проектни предложения ще бъдат финансирани по 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на икономиката. Проектите ще получат обща безвъзмездна финансова помощ над 6,978 млн. лева, като Агенцията  предоставя финансова подкрепа в размер на до 500 хил. лева за проект. Предстои да бъдат подписани договорите с 25-те кандидати, одобрени за финансиране, съобщи икономическото министерство.

Класираните проектни предложения попадат в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Те са в четири тематични области: „Информатика и информационни и комуникационни технологии“, „Мехатроника и чисти технологии“, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Основна цел на Фонда е да насърчи научноизследователската и развойната дейност за повишаване конкурентоспособността на родния бизнес, като насърчава развитието на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. В своите предходни десет конкурсни сесии Фондът финансира развитието на над 500 проекта с над 90 милиона лева в сферата на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, творческата и развлекателната индустрия и други.

По процедура „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии“, която също се управлява от ИАНМСП, към момента са раздадени 356 броя ваучери на обща стойност 6,105 млн. лева. Ваучерите се изпращат по куриер във връзка с влошената епидемиологична обстановка в страната, като предоставянето е постоянен процес до достигането на общо 450 броя ваучери по схемата.

Ваучерната схема по индикативната програма ще подкрепи 450 предприятия с бюджет 9,180 млн. лева, като предостави два типа ваучери на българските малки и средни предприятия – по 5 хил. лева без ДДС за изготвяне на уеб сайт или приложение, и по 20 хил. лева – за дигитален маркетинг, оптимизиране на процеси и/или осигуряване на кибер и информационна сигурност.

Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, както и да ги насърчи при използването на нови, базирани на технологични решения бизнес модели, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и помогне за създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството.

Процедурата се осъществява чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми от ИАНМСП по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още