IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със седмица се удължава срокът за внасяне на промени в Закона за енергетиката

Казусът с двойните фактури от Енерго-Про ще бъде дискутиран допълнително от депутатите

16:53 | 27.01.15 г.
Със седмица се удължава срокът за внасяне на промени в Закона за енергетиката

Членовете на парламентарната комисия по енергетика гласуваха за удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък. Това предложение ще бъде направено от председателя на комисията Делян Добрев в пленарната зала в четвъртък. 

Според него основната цел на внасяните допълнително промени е да се намали дефицитът в НЕК. "Нямаме време да чакаме и да внасяме нови законопроекти, затова ще използваме тази парламентарна техника", заяви Добрев. Той отбеляза, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно, за да бъде свит.

Казусът с двойните фактури, издадени от Енерго-Про, ще бъде допълнително дискутиран от депутатите въпреки уверенията, че софтуерен проблем е причината за издаването на две фактури с падеж от един и същи ден и няма формално нарушение на правилата, стана още ясно по време на дискусията.  

Депутатите припомниха, че процедурата по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества още не е приключила. Ето защо Кирил Цочев (ПФ) предложи съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетиката и по наблюдение на дейността на ДКЕВР, на което да бъде отново обсъден ходът на процедурата съвместно с трите работни групи, които я движат, с представители на ДКЕВР и на трите ЕРП- та. 

Добрев посочи още, че първо трябва да бъде изчакан резултатът от проверките на дружествата, започнали в понеделник. В крайна сметка депутатите от Комисията единодушно приеха предложението за съвместното заседание на двете комисии, което ще се проведе след края на проверките на дружествата.

Припомняме, че председателят на Комисията по енергетика в НС свика извънредно заседание, на което бяха изслушани представителите на трите електроразпределителни дружества. Целта му беше, ако има нормативни пропуски, те да бъдат отчетени и да бъдат изготвени промени в Закона за енергетиката. 

"Направихме всичко възможно да спазим буквата на закона и правилата на отчета", коментира Стефан Абаджиев от Енерго-Про пред депутатите. Той уточни, че дружеството е предвидило проблема и автоматично е удължило срока за погасяване на втората фактура с 15 дни. Клиентите са били уведомени за това от клиентските центрове. 

Междинен отчет Енерго-Про прави за първи път от 2013 година, когато бяха направени промени в отчитането на електромерите, залагащи отчет поне веднъж на месец и за срок от не повече от 31 дни. От тази гледна точка дружеството не е нарушило нормативната уредба, която не е предвидила да няма падеж на една дата на две фактури.

"Умни електромери ще спестят разходите за отчет, а фактурите ще могат да бъдат издадени не само в конкретен ден, но и в конкретен час", посочи Делян Добрев. Стефан Абаджиев обаче припомни решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което отложи активното въвеждане на умните мрежи, защото това ще увеличи разходите на дружествата. В мрежата на Енерго-Про има 76 хил. електромера с дистанционен отчет, каза той.

За Таско Ерменков от БСП Лява България днешното заседание е било безсмислено, защото не може да бъде взето отношение към казуса и депутатите са "изпълнили упражнението "пожарогасител". Рамадан Аталай от ДПС също посочи, че формално нарушение на правилата няма. Той призова да не бъде политизиран проблемът.

Магдалена Ташева от Атака пък беше категорична, че проблемът не е в падежа, а във високите цени и удължаването на срока на отчет с две седмици "разтърсва бюджета на домакинствата".

При останалите дружества няма проблеми с отчета на електромерите през празничните дни, стана ясно още по време на изслушването.

По отношение на декемврийските сметки над 99% от електромерите са отчетени за срок от 31 дни, заявиха от EVN България. При 0,21% причината за по-дългия срок на отчет е, че не е предоставен достъп до електромера. При 0,07% от случаите има обективна причина - лоши метеорологични условия, които затрудняват достъпа до населено място, каза Калина Трифонова, член на УС на EVN.

ЧЕЗ има 594 отчетници и е създала организацията за отчет на 100% от клиентите си в необходимия срок до 31 дни. Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в дружеството, каза още, че е имало само 1 жалба за сметките през декември, която е била за удължен период на отчет. Проверката обаче е показала, че тя не е основателна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още