Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Със сърце, разум и малко късмет

Четири предприемачески истории и подкрепата им от Rinkers' Challenge

Със сърце, разум и малко късмет

Няма нищо по-вдъхновяващо от млади и талантливи хора, които правят това, което обичат.

В началото става дума просто за трима мъже, които се събират в недовършена дървена постройка. Тримата - Мирослав Георгиев, Владимир Димитров и Юлиян Арсов, споделят общата си страст към зимните и екстремните спортове и една мечта. Довършват дървените стени на работилницата и сглобяват металната конструкция на първата преса. С под, покрит с балатум, малко инструменти и нови рафтове мястото придобива вид на истинска работилница. Правят първите шаблони, а учат в движение. 

Още по темата

Първият чифт ски е тотален брак, но тримата анализират грешките и методът сработва, а първите ски и бордове се появяват след много безсънни нощи.

През септември 2014 г. пък група момичета и момчета обсъждат как различни форми на културни преживявания да присъстват по-често в ежедневието ни. Ива, Цвети, Катя, Емануела и Светлозар представят пред форума на "Обединени идеи за България" проекта си за нещо като танцова пътечка „Таратанци“ и той печели поздравленията на журито.

Прехвърляме се в Испания, където Кристина-Мария Паз е журналист и работил в няколко испански неправителствени организации, промотирайки социални каузи. Тя е веган от три години и страстен готвач.

Идвайки случайно в България, научава български и работи година в София, преди да избере Варна. Нейната веганска кафе-пекарна идва като лична мисия и отговор на липсата на място в града, където да се предлагат само продукти без глутен за вегани и хора с алергии. Тя и екипът ѝ проучват добре бъдещите си клиенти, правят разчети, тестват рецепти.  

Какво е общото между трите истории, освен че става дума за предприемачество? Общото е, че те печелят конкурсите на Rinker’s Challenge - обучителна програма за стартиращи предприемачи на Център „Ринкър" към Фондация BCause (доскоро "Помощ за благотворителността в България“). 

През есента на 2015 г. Мирослав, Владимир и Юлиян кандидатстват в Rinkers' Challenge 2 и го печелят - първо за прототипи, а после - и наградата на журито. Те казват, че ценят програмата, защото има е дала know-how, което е „толкова важно, колкото и финансирането".

Наградата дава възможност за редица подобрения в инструментите на работилницата, но всичко продължава да се прави изцяло и ръчно от екипа. Правят първата си брошура, която показва прекрасни принтове на ските и бордовете. Известни български фристайл скиори и фристайл сноубордисти тестват продуктите, екипът взима участие в големи сноуборд събития в България. Ските стигат до Мерибел, Франция, а бордовете - до Капрун, Австрия. С новата работилница идват и първите поръчки.

Испанката Кристина пък е победител от Rinker Challenge 1. С паричната награда екипът открива най-доброто за тях място - триетажно пространство с място за кухня, кафене и част за дискусии и срещи. 

Работата започва - крехката Кристина учи как да лепи гипсокартон и да премине през нелеката иначе процедура за откриване на хранителен обект. Но в началото на 2016 година, само след 6 месеца работа, пекарната отваря врати. Ресторантът предлага богато разнообразие от сладки и солени храни за вегани, вегетарианци, хора с хранителни ограничения или просто любители на тази кухня. В него ще ви посрещне Кристина, с нейния чуден български и поглед на упорит ентусиаст-оптимист.

Освен кафе и закуски Mapache организира събития, посветени на здравословния начин на живот, защитата на околната среда и други теми за млади и стари.

Когато екипът на младата компания „Братя Хлебари“ се включва в предизвикателството на „Ринкър“ той има всички съставки за успех: професионална подготовка и немалка практика в хлебарството, управленски опит и амбиция. Все пак, за да „втаса" (или, както биха се изразили самите те, „да ферментира“) предприятието, пред хлебаря Пресиян Петров и партньора му Мъгърдич Хулиян предстои много работа.

В средата на 2015 г. целта е вече оформена - не просто хлебарница с търговска площ, но и място за занаятчийско производство на хляб и хлебни произведения, което е едновременно и обучителен център.

Партньорите приемат най-високи професионални стандарти и желаят да ги разпространяват - както сред желаещите да научат да правят хляб като хоби, така и сред тези, които виждат в това бъдеща професия. Мечтата им е да осигурят на младежи от уязвими групи възможност за реална социална интеграция чрез обучението им в "изкуството на хляба". Тъй като хлябът, произведен по занаятчийски начин, без мая, само с естествена ферментация, все повече се търси, Хлебарите вярват, че ще дадат на младежите занаят с перспектива.

По време на програмата на Rinker Challenge екипът изкушава с пресен хляб и сериозна работа. Оформя се идеята за Училището по хлебарство, сладкарство и ферментации; екипът се запознава със социални младежки организации като "Конкордия", учи за нуждите на младежите и подготвя работата си с тях. Бизнес планът впечатлява Журито и Хлебарите печелят голямата награда. 2016 г. е година на новото начало - просторна нова хлебарница с производствена и обучителна част на ул. Раковски 44 отваря врати.

 Но нека се върнем към „Таратанци“. Ива Тодорова представя идеята в конкурса Rinker’s Challenge и всичко започва. Следват многобройни събития на открито, стотици нарисувани с тебешир стъпки на народните хора Дайчовото, Чичовото, Пайдушко хоро... Деца и възрастни се включват с радост в големите хора и дават вяра на екипа, че таратанците са нужни.

 

С наградата в „Ринкър“ нещата се оформят. След десетки тестове и смяна на материали днес танцов пъзел „Таратанци“ се изработва от лек, цветен винил и може лесно да се използва както на открито, така и в домашни условия.

Малките деца редят оранжевите и зелени стъпки с часове. По-големите съсредоточено ги подреждат по „килимчето“ в правилния ред според инструкциите на Таратанци-книжката.

За Ива и останалите от „Таратанци“ продуктът им не само учи на хора, а също стимулира въображението, сближава чрез забавление и подтиква към повече движение. „Таратанци“ вярва, че изкуството е навсякъде и всеки трябва да има достъп до него.

През юли тази година Ива бе избрана сред 100-те социални предприемачи, достигнали третата фаза на конкурса на The Global Good Fund 2017. За престижната стипендиантска програма се конкурират близо 2400 предприемачи от САЩ до Бурунди. А чрез нея и танцовия пъзел „Таратанци“ българските народни танци печелят нови почитатели по целия свят.

 
По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана