IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със закон ще се урежда дейността на представителите по индустриална собственост

Те ще бъдат обединени в професионална организация, която ще отговаря за обучението им

15:43 | 29.07.13 г.
Със закон ще се урежда дейността на представителите по индустриална собственост

Нов закон ще урежда дейността на представителите по индустриална собственост, става ясно от публикация на портала за обществени консултации.

Според проекта се регламентира, че представителят предоставя специализирана помощ и услуги в областта на индустриалната собственост и представлява български и чуждестранни физически и юридически лица в производствата пред Патентното ведомство, пред чуждестранни компетентни органи, международни и европейски организации.

Представителите ще членуват в камара, пред която ще полагат изпити за правоспособност. Сега те придобиват квалификация към Патентното ведомство, а с новия закон се предвижда обученията и изпитите вече да се организират съвместно от ведомството и професионалното сдружение.

Представителите трябва да бъдат достатъчно квалифицирани, за да представляват своите клиенти пред международните и европейски органи, отговарящи за закрилата на индустриалната собственост.

Камарата ще поддържа регистър на представителите по индустриална собственост.

Със закона се въвежда възможността представители да бъдат освен български граждани и лица, граждани на други държави членки на ЕС.

Досега работата на представителите се урежда от наредба, според която те задължително трябва да са български граждани и с постоянно местожителство в Република България.

Избран е подходът дейността на представителите да бъде уредена като „регулирана професия” - тя е от обществена значимост, тъй като е свързана  със защитата на сериозни икономически интереси, се посочва в мотивите.

Въвежда се задължително застраховане „професионална отговорност” за представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още