Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Със закон ще се урежда дейността на представителите по индустриална собственост

Те ще бъдат обединени в професионална организация, която ще отговаря за обучението им

Нов закон ще урежда дейността на представителите по индустриална собственост, става ясно от публикация на портала за обществени консултации.

Според проекта се регламентира, че представителят предоставя специализирана помощ и услуги в областта на индустриалната собственост и представлява български и чуждестранни физически и юридически лица в производствата пред Патентното ведомство, пред чуждестранни компетентни органи, международни и европейски организации.

Още по темата

Представителите ще членуват в камара, пред която ще полагат изпити за правоспособност. Сега те придобиват квалификация към Патентното ведомство, а с новия закон се предвижда обученията и изпитите вече да се организират съвместно от ведомството и професионалното сдружение.

Представителите трябва да бъдат достатъчно квалифицирани, за да представляват своите клиенти пред международните и европейски органи, отговарящи за закрилата на индустриалната собственост.

Камарата ще поддържа регистър на представителите по индустриална собственост.

Със закона се въвежда възможността представители да бъдат освен български граждани и лица, граждани на други държави членки на ЕС.

Досега работата на представителите се урежда от наредба, според която те задължително трябва да са български граждани и с постоянно местожителство в Република България.

Избран е подходът дейността на представителите да бъде уредена като „регулирана професия” - тя е от обществена значимост, тъй като е свързана  със защитата на сериозни икономически интереси, се посочва в мотивите.

Въвежда се задължително застраховане „професионална отговорност” за представителите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията