IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвет за координиране на военните дружества предлага икономическият министър

Институционалната подкрепа от държавата е важна за модернизацията на българската отбранителна индустрия, посочва се в мотивите на МИ

17:54 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на икономиката предлага създаването на Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция.

Проектът на постановление е публикуван за публично обсъждане.

Според вносителя създаването на такъв Съвет е целесъобразно заради огромното значение на българската отбранителна индустрия за икономиката.

Българската отбранителна индустрия притежава необходимия производствен и технологичен потенциал, който я прави конкурентоспособен и желан партньор на международния пазар на отбранителни продукти, посочва икономическият министър. И допълва, че през последните години производството и реализацията на отбранителни продукти бележат рекорден ръст, като достигат годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2016 г.

Институционалната подкрепа от страна на държавата е от съществено значение за ускоряване на процесите, свързани с модернизацията и адаптацията на българската отбранителна индустрия към съвременните изисквания за сигурност и тенденциите в глобалната икономика, допълва се в мотивите към проекта.

Тенденциите към засилване на отбранителното и индустриалното сътрудничество и постигането на необходимото ниво на стратегическа автономност на Европейския съюз, както и геополитическите ангажименти на България за членството й в НАТО, изискват по-високо ниво на координация на национално равнище и обединяване на усилията на държавните институции и бизнеса в процеса на планиране и изграждане на модерни способности, посочва се в проекта.

Предлага се Съветът да бъде консултативен орган към Министерския съвет, който да се председателства от министъра на икономиката. В състава му ще бъдат включени министрите (или техни заместници) на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика, председателят или заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност", президентите или вицепрезиденти на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представител на Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Проектът предвижда Съветът да провежда редовни заседания най-малко един път на три месеца, като на заседанията в зависимост от предмета на обсъжданите теми могат да бъдат канени за участие представители на постоянните комисии към Народното събрание, представители на други държавни институции, както и на други неправителствени организации, които имат отношение към разглежданите въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още