IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за намаляване на риска от бедствия ще има към кабинета и кметовете

Доброволни формирования за борба с бедствията предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за защита от бедствия

17:20 | 09.03.16 г.
Съвети за намаляване на риска от бедствия ще има към кабинета и кметовете

Да бъдат създадени съвети за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет, областните управители и кметовете на общини, предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за защита при бедствия, предложени от кабинета.

Как да бъде редуциран рискът, ще се планира на всички нива чрез провеждане на политики на съгласуване. 

С текстовете се подобрява механизмът за финансиране на превантивните дейности по подготовка и реагиране. Регламентира се минимален процент от средствата за непредвидени, но неотложни разходи да е за финансиране на превенция и дейности по подготовка за реагиране. 

Предвижда се и подобряване на обучението в училищата и в предучилищните паралелки, както и механизъм за информираност на обществото чрез използване на достиженията на науката и технологиите, пише БТА.

Юридическите лица и едноличните търговци - оператори на радио- и телевизионни програми, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, при поискване от оперативните центрове на единната спасителна система ще предават незабавно и без изменение на съдържанието и на смисъла неотложна информация, необходима за защитата на населението, съгласно сключените споразумения.

С промените се осигурява възможност за временно настаняване на пострадали в сгради с друго предназначение и използването на имоти и имущество, предоставени от компетентните органи, юридически и физически лица. 

За повишаване на капацитета на местната власт при бедствия се разрешава създаването на доброволни формирования в общините в съответствие с Програмата на правителството за стабилно развитие на България за периода 2014-2018 г.

От левицата посочиха, че няма изготвен анализ кои са най-критичните точки от инфраструктурата. Сумите от тазгодишния бюджет са недостатъчни, до момента по искане на общините са отпуснати около 800 хил. лв. без анализ за критичните точки, коментира Иван Иванов. Затова и БСП се въздържа да подкрепи законопроекта при първото гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още