IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС е одобрил препоръките на Европейския семестър

От България ЕК очаква да приключи с прегледа на активите и стрес тестовете на банките, застрахователите и пенсионните фондове до края на годината

10:54 | 29.06.16 г.
Съветът на ЕС е одобрил препоръките на Европейския семестър

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил на заседанието си, което се проведе снощи, препоръките към България като част от процедурата Европейски семестър, въведена, за да алармира за различни икономически дисбаланси на ранен етап.

Като част от семестъра Европейската комисия (ЕК) препоръчва на страната ни до края на тази година да бъде извършен прегледът на активите на банките, застрахователите и пенсионните фондове, както и стрес тестовете.

По отношение на фискалната консолидация ЕС очаква от страната ни да постигне годишна фискална корекция от 0,5% от БВП за постигане на средносрочната бюджетна цел през 2016 г. и 2017 г., да подобри събираемостта на данъците и да вземе мерки за намаляване на размера на неформалната икономика, включително недекларирания труд.

ЕК очаква и подсилване на социалните услуги и активните политики по заетостта, подобряване на качеството на образованието, на ефективността в здравеопазването и въвеждане на ясен механизъм за определяне на минималната заплата.

ЕК препоръчва още реформа на правната уредба на несъстоятелността, за да се ускорят процедурите за възстановяване и преструктуриране на фирми, увеличаване на капацитета на съдилищата по отношение на производствата по несъстоятелност, укрепване на капацитета на Агенцията по обществени поръчки и на възлагащите органи и ускоряване на процеса по въвеждане на електронни търгове.

Лидерите на ЕС посочват в решението си, че е необходимо да се ускори въвеждането на единен цифров пазар в ЕС, като се премахнат пречките пред електронната търговия и пред роуминга, да се намалят бюрократичните процедури за предприемачи, които искат да предлагат услуги в други страни, да се осигури по-лесен достъп до финансиране за предприятията и т.н.

От решението става ясно, че ЕК скоро ще представи и предложенията си за бъдещето на Плана за инвестиции на ЕС (Плана “Юнкер”). Преди няколко месеца се появи информация, че той вероятно ще бъде удължен и след 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още