IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаване на регистър на децата бежанци у нас предлага вицепрезидентът

Непридружените деца бежанци, които не са обхванати от нашата образователна система, са 972

17:26 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За създаване на общ регистър, с който да работят всички институции с отношение към интеграцията на деца-бежанци, апелира вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в Международната конференция „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“.

Според Илияна Йотова фокусът трябва да бъде насочен не само към квалификацията на обучителите, които работят с децата бежанци, но и към съдържанието на самото обучение, което не е само език, а и култура, ценностна система, българските закони и Конституцията.

Вицепрезидентът препоръча при приемането на заключителния документ на конференцията да се акцентира и на работата с българските образователни институти, защото често учители и родители отхвърлят децата бежанци. „Част от разрешаването на проблемите с интеграцията на децата минава през спешната необходимост от промяна в Дъблинското споразумение“, посочи Илияна Йотова, цитирана от Президентството. 

Необходимо е по-гъвкаво законодателство за събиране на семействата в една страна, заяви вицепрезидентът, защото по думите ѝ  „Дъблин е регламент, който не може да отговори на реалностите, на предизвикателствата и поставя в неравностойна ситуация всички държави от външната граница на ЕС“. Буксуването на тази реформа пряко влияе и на интеграционните процеси, подчерта вицепрезидентът.

Сред препоръките, които направи Илияна Йотова, бе и тази за изпращането на специалисти в зоните на „горещите точки“, за да се окаже навременна помощ на децата. За една от най-уязвимите групи – непридружените деца, интеграционните процеси биха имали най-голямо значение, отбеляза вицепрезидентът.

Към февруари 2017 г. непридружените деца, които не са обхванати от нашата образователна система, са 972 от 1380 според официалната статистика на Държавната агенция за бежанците за потърсилите закрила. Непридружените деца изчезват от приемателните центрове след регистрация, стават лесна жертва на трафиканти и лесно се радикализират, попаднали в неподходяща среща и при липса на грижи и образование, отбеляза Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че само в Германия за миналата година са изчезнали 9 хиляди регистрирани деца.

В българските училища учат 143 деца мигранти, каза министърът на образованието Николай Денков на форума, цитиран от БНР. Изготвени са две наредби, които гарантират безплатно образование в детските градини и училищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още