IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават единен регистър на обявените от синдици продажби

Целта е информацията да достига до по-голям кръг лица

14:40 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Започва работа по създаването на единен регистър на продажбите, извършвани от синдиците. Това каза Мария Шукерова, председател на Асоциацията на синдиците в България, предаде БТА.

Тя уточни, че целта на този регистър е информацията да достига до по-голям кръг лица.

У нас има вписани 250 синдици. Производството по несъстоятелност е единствен начин за уреждане на отношенията между длъжник и кредитор. Много хора не са наясно с ролята на синдика в производството по несъстоятелност, каза Шукерова. 

Предвижда се новата асоциация да има срещи с асоциации на работодателите и на банките.

Според експертите професията трябва да е прозрачна, да се ползва с престиж в обществото. Затова и асоциацията ще има етичен кодекс. Освен това от организацията направиха заявка за работа в нормотворческия процес.

„В момента синдикът не може да защити кредиторите в достатъчна степен“, коментира още Мария Шукерова, цитирана от БНР.

От асоциацията не коментираха работата на синдиците в Корпоративна търговска банка. Димитър Тодоров от асоциацията обаче подчерта, че в много случаи е имало неразбиране от обществото.

„Много неща се изляха по синдиците на КТБ, които не отговаряха на обективната истина от правна страна. В публичното пространство се хвърля една кал по професията и по конкретни лични имена, за да се каже колко лош всъщност е синдикът“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още