Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

СЗО: Българинът да спазва мерките – да не мисли, че ще му се размине

Световната здравна организация не препоръчва затваряне на границите, но страните вземат мерки според състоянието на здравните си системи, посочи Михаил Околийски

СЗО: Българинът да спазва мерките – да не мисли, че ще му се размине

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Световната здравна организация обяви, че коронавирусът е пандемия, но това е дума, която в случая носи географско значение, а именно, че на три континента са отчетени много заразени. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Още по темата

По думите му епидемията от коронавирус се разраства и трябва всяко едно правителство да се мобилизира.

"Никой не знае кога ще е пикът на заразата, надеждите са, че в Китай и Южна Корея пикът е достигнат и има снижаване на заразилите си", коментира експертът.

Той потвърди, че за първи път в новата история на човечеството се случва страни да затварят границите си.

"Цялото човечество се опитва да вземе подходящото решение за борба с COVID-19, защото пандемията е влязла в стаята. Директорът на СЗО коментираше, че ще види дали мерките на Китай ще проработят срещу заразата, и те проработиха", посочи доц. Околийски, но напомни, че СЗО не препоръчва затваряне на границите. – Но страните си вземат сами мерките и решават според състоянието на здравните си системи."

Той добави, че няма прогноза колко могат да бъдат заразените от коронавирус в Европа, но хипотезата е, че ако правителството не вземе мерки, броят на заразените може много да нарасне и здравната система да колабира.

"Има неща, за които не си даваме сметка колко са опасни за нас, затова в този смисъл глоба за неспазване на карантина е опит на властта да пази нашия живот", обясни представителят на СЗО.

Михаил Околийски е на мнение, че българинът винаги смята, че ще му се размине. “Затова сме с най-лоши показатели на сърдечно-съдови заболявания, даде пример той. – Тези показатели не са, защото сме нещастен народ, а защото не водим здравословен начин на живот и винаги мислим, че ще ни се размине."

Доц. Михаил Околийски препоръча всеки да спазва хигиена и дистанция, “а не да се ходи в дискотеки".

Експертът препоръча да се поучим от масовата зараза в Италия, тъй като там здравната система е много по-добра от нашата, а се задъхва, затова "не трябва да стиснем просто очи и да вярваме, че ще ни се размине".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
2
 
17
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Гледам “ демократа- клоун” дето нищо съществено не пише НИКОГА обвинява другите, че плюели. Единствения по който бих плюл си ти и още няколко гащ ника тук с вашите гумени главички пълни с плява!!!
5
 
2
 
16
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Гледам, редовните идиoти с петолъчки на челата са си намерили нова тема за плюене.

Плюйте си, рубашници, то това ви е насладата в жалкия ви животец, минаващ в скимтене по форумите.
3
 
6
 
15
ing5rov до: dikens15
преди 2 месеца
следващата крачка е да им набият по един чип у кофата , та да одят и до тоалетната само с разрешение "отгоре" ...
2
 
9
 
14
dikens15 до: mariata
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всъщност “промиха” им мозъците и ги “ направиха” такива със същите извинения, които пробват и нас да “ омотаят”( за северните общества говоря). Там им мина номера и хората не се усетиха.
6
 
10
 
13
mariata до: dikens15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Точно така - парите в сметката не са твои пари, те са на банката и е въпрос на един клик да те занулят. Неслучайно САЩ, Германия и Япония са с общества и закони, гарантиращи кеша. Безкешови са геиските северни инцести

Още от Икономика и политика
Безплатни чадъри и шезлонги на 25 български плажа