Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

СЗО: Фокусът да е към имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст

При 50% ваксинално покритие се очаква 70% предотвратяване на хоспитализациите

СЗО: Фокусът да е към имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст

Снимка: Nathan Laine /Bloomberg

При 50% ваксинално покритие на населението се очаква 30-40% намаление на инфекциите и 60-70% предотвратяване на хоспитализациите.

Това е посочено от представители на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа по време на онлайн среща, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В срещата са участвали главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за СЗО Олга Сотирова, както и над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа. 

На форума е подчертана необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст, на хората със съпътстващи и хронични заболявания, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи да бъде постигнато 80% ваксинално покритие срещу COVID-19.

Още по темата

Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания беше дадена Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните работници са ваксинирани с една доза, а при живеещите в домове за възрастни хора - 85% от домуващите са със завършен ваксинационен курс.

В Сърбия, която е с население 6,9 млн. души, вече са имунизирани над 2,5 млн. души. От тях повече от 2 млн. са с поставени две дози. Акцент е поставен върху обхващането с ваксина срещу COVID-19 на възрастното население. Като резултат вече са имунизирани 49% от хората между 50 и 65 години, 72% от тези между 65 и 74 години и 58% от гражданите над 75 години.

От Регионалния офис на СЗО представиха на участниците във форума различни възможности за подкрепа на държавите членки на региона по отношение на по-доброто възприемане на ваксините от страна на населението. За целта от СЗО е разработен и технически наръчник с полезна практическа информация за здравния персонал.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдното министерство ще предложи закриване на спецправосъдието