Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Дончев: Готови сме за втора вълна на коронавируса

При следваща среща с инфекцията по-интелигентно и прецизно ще вземаме адекватни мерки без тотално затваряне на икономиката, според вицепремиера

Т. Дончев: Готови сме за втора вълна на коронавируса

Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Всички служби в България са готови, ако коронавирусът се появи отново. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването Седмицата по Дарик радио.

Той подчерта, че вече е натрупан опит с действията, лечението, карантината и всички въведени мерки в последните два месеца. „Затварянето беше необходимо, за да се спрат темповете на заразата и да не се случи тук това, което не се случи в други европейски страни, а сега се случва в Бразилия, САЩ“, посочи той.

„При следваща среща с вируса ние много по-интелигентно и прецизно ще може да вземаме адекватни мерки без тотално затваряне, позволявайки си икономиката и хората да работи и да живеят близо до нормалното при висока лична хигиена“, каза още Дончев.

Той обаче не се ангажира дали ще бъде въведена пак обща карантина при евентуална втора вълна. Според него България е минала леко през това премеждие.

Още по темата

Дончев предупреди, че пандемията не е свършила и не е сигурен дали можем да формулираме научените уроци. По думите му, на първо място, хората са осъзнали важността на здравните служби. Предвид недостига на медицински персонал, той подчерта, че трябва да се предприемат „екстрени мерки“ – например да се увеличи броят на обучаваните в медицинските специалности, дори и пак повечето от тях да продължават да напускат страната заради възможността за свободно движение на хора.

„И анализ, и дебат между учените и политиците за бъдещето на здравната система трябва да бъде проведен. Тази криза вади контрааргумент, че по-големият брой болници дава шанс да сме по-адекватни в подобно пандемично състояние. Трябва да се балансират аргументите“, посочи той.

Томислав Дончев подчерта, че България трябва да развие научен и индустриален капацитет за произвеждането на тестове за коронавирус.

В отговор на въпрос за въвеждане на протекционистични мерки като защита от кризата вицепремиерът посочи, че протекционизмът „погалва ушите“, но прави хората по-бедни и това е доказвано в годините назад.

Относно преференциалното ДДС Томислав Дончев посочи, че е мярка, предложена от бизнеса, която е антикризисна и временна.

Той защити идеята за държавни бензиностанции, защото, според него, ще има повече конкуренция на пазара.

Той допълни, че ще има съкращения в администрацията не само заради кризата, но и заради електронизацията на процесите, но това ще се обсъжда с министрите през следващите седмици. По думите му държавата трябва да е солидарна с бизнеса в кризата. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И аз съм готов!! Първата ми се отрази супер!!!
1
 
4
 
8
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не виждам по нещо да се различава от теб!!
2
 
4
 
7
khao до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
то се вижда,всичко което казах,като време и период се случи.
--
нищо от това което си казал досега НЕ се е случило та незнам от къде това самочувствие, но и не предендирам да съм чел всеки твой коментар.
4
 
3
 
6
Dr. Vatnikov до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тия, нареждачите като тебе, много съм ги виждал, дребни душици, обикновено с дребна и невзрачна външност, които ако са сами, не смеят дума да обелят, стават "смели" само в група. Толкова дребнни, че даже собствено мнение не могат да отстояват и говорят в множествено число за себе си, подсъзнателно знаейки колко са нищожни.
4
 
3
 
5
nkavrakov1982 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Такивакато вас,слуги на властта,може също да ги наредим.

Още от Икономика и политика
ЕК изправя България пред Съда на ЕС заради националната морска стратегия