IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Разходите за труд в строителството ще растат

Опитите за изкривяване на цената по търговете в бранша ще станат невъзможни до края на годината, заяви вицепремиерът

12:08 | 15.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев очаква в рамките на десетилетието в строителния бранш ескалацията на разходите за труд да продължи, без да се ангажира със средногодишния темп на нарастването й. Той мотивира очакванията си по време на конференция на тема "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България" с конвергенцията на България с другите държави, натиска на пазара на труда и недостига на работна сила, съобщава БТА.

Вицепремиерът изтъкна, че занапред строителният бранш трябва да постави основен акцент върху новите технологии, механизацията. Всичко, което е правено с десет човека, трябва да се прави с 6 или 7 души, обърна се вицепремиерът към строителния бранш.

Дончев напомни, че до края на годината процесът на обществените поръчки ще бъде напълно дигитализиран и посочи, че това ще направи практически невъзможни опитите за изкривяване и "заиграване", включително и с цената, която, когато се оферира от кандидата, се криптира и не може да се променя до отварянето на финансовите оферти.

Вицепремиерът отчете сред другите предимства на дигитализацията на процеса ограничаването на корупционния натиск.

В бранша като тип инвестиции през новия програмен период не бива да се очаква значима промяна, каза още Дончев и посочи, че може би от гледна точка на моделите на финансиране ще се сменят сценариите и всички мерки за енергийна ефективност ще бъдат в по-голяма степен обезпечени с финансови инструменти. 

За следващия програмен период Дончев посочи необходимостта разпределянето на средствата да е подчинено на стратегическата логика. Той изтъкна, че типът инвестиции до голяма степен ще се запази, не се предвижда и значима промяна в обемите. Ако такава има, тя ще е нагоре, добави вицепремиерът.

Основният приоритет на държавата е повишаване на добавената стойност в икономиката, припомни вицепремиерът.

Следващото десетилетие, като резултат от всички политики, включително и със средства, финансирани от кохезионната политика, в България трябва да бъдат изградени поне още 10-12 индустриални зони със съпътстващата ги инфраструктура, които да позволят при появата на нови производства те да се случат като инвестиция в пъти по-бързо, посочи Дончев и допълни, че това ще се уреди и със съответните законодателни промени.

Според него е нужна и нова национална система, която да управлява на политическо, експертно и техническо равнище приложението на иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още