IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Ерменков: Газпром увери, че над половината от "Южен поток" ще строим ние

Проектът ще доведе до съживяване на икономиката, убеден е "червеният" депутат

20:18 | 15.07.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Т. Ерменков: Газпром увери, че над половината от "Южен поток" ще строим ние

Голяма част от работата по "Южен поток" ще бъде поверена на български компании. Това уверение е дала руската газова компания "Газпром", съобщи в ефира на bTV депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков. По думите му български фирми ще строят половината от Южен поток, което ще оживи икономиката ни. 

"Това означава, че тези пари ще бъдат включени в икономиката на държавата, ще създадат работни места и потребление”, каза Ерменков.

Депутатът припомни, че за реализацията на проекта България няма да харчи бюджетни средства, а ще бъде за сметка на транзитните такси за следващите 15 години, пише пресцентъра на БСП. 

"Това, което е важно, че ние в ситуация, в която икономиката ни е затънала на едно място, безработицата ни е на неимоверно голямо ниво, когато няма свежи пари, получаваме 3.1 млрд. долара без грам разход от бюджета, не нарушаваме финансовата рамка на държавата", заяви още той. 

Той е категоричен, че това е проект не толкова важен за България, колкото като проект с европейско значение, като се аргументира, че "това е единствения газопровод, който свързва директно ЕС с доставчик на газ".

Намаляването на цената на тока е резултат от нов подход

По темата за цената на тока, Таско Ерменсков припомни, че тя ще бъде намалена с 5% за всички потребители и микро фирми.

„Тези резултатите не са, защото се опитваме да скрием цената и да я натрупаме някъде тайничко и да стане по-висока, а резултат от нов подход, нов модел на ценообразуване. Досега всички рискове и неправилни решения се струпваха на гърба на крайния потребител и се отпушиха през февруари, сега се разпределят по цялата верига”, обясни той.

Експерти обаче неколкократно критикуваха т.нар. административна промяна на цената на тока. Според разчетите на проф. Атанас Тасев само дефицитът при изкупуване на енергия от възобновяеми източници е причина за увеличаване на цената на тока с 13%, а не намаляването й с 5 на сто. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Джафер
преди 10 години
За напълно безплатна енергия се търси независим от финансови и властови институции инвеститор: ***.eco-energysource.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Аз пак да кажа че съвсем чистосърдечно бих приел 100% зависимост от руските енергийни доставки ако Русия има нормална търговска политика спрямо България и не източва бюджета на страната ми през цените за енергийни доставки. Но това което виждаме вече толкова години е само престъпни корупционни практики, нелегални съмнителни схеми (нефтено пристанище Росенец) и груба намеса във вътрешните работи на България чрез русофилското лоби в България.Убавите неща не ги виждам. Все едно че ако Русия не ни доставя никой друг няма да го направи. Нека да направим междусистемни газови реверсивни връзки със всичките си съседи за сметка на евробюджета и тогава ще видим дали няма кой. И ще видим дали цените на Русия ще останат същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
хахах и проекта е от типа : а , стройте си - не ни пречите ! Хе хе хе синьо око и бутилка ром !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
Мави , ако намериш едно писание от мен по темата за вободата и независимостта имаш една ракойка от мен :) - бягаш от темата ! Икономическата логика казва - няма лошо да мине проекта през бг ! Ша спечелим ли - да , кога - не е ясно . Ама че щяло да се получи едно нечувано съживяване - аде холам тия сме ги слушаааааааали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Сега разбрах защо Газпром строи 1 км. газопровод за 2.5 милиона евро в западна европа и 1 км. газопровод за 6 милиона евро в България - за да може да се направи отново на благодетел че уж половината ще го строят наши работници, осигурени в България.Да но пак излиза твърде прескъпо и солено и заради това е лишено от икономически смисъл за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Според това, което се публикува като официална информация - не лъже!Според нормалната икономическа логика - не виждам за какво лъже? Че един огромен, структурен за 1/3 от европейския газов пазар проект ще мине през България е много повече от добре за българската икономика? За това ли лъже?Или ти, големият икономист, неизвестният магьосник на цифрите си видял издънката там, където вече няколко правителства с купищата си експерти не могат да видят? Е, не си само ти - и бегеманчето, и то вижда огромната заплаха за свободата и независимостта на България, щото сега сме свободни и независими ... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 10 години
Мави конкретно - лъже ли чичката или не ? Ако аз бъркам - от кога да очаквам благата неземни от съживяването ? И *** США , Русия и световната конспирация . !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Никъде, никой, даже и от американското посолство не говори за икономическа тояга с този проект! И да има някой, който може да се набута, това са руснаците, защото те дават кеша, а после... после може и да го върнат... някога....Тук всички "против" са именно ПОЛИТИКА! Ако не си го разбрал, не виждам какво можем да дискутираме! Тук вълшебната думичка е "диверсификация" - да не е Газпром, да не е Русия! Ама защо? Питайте американците, те знаят! Иначе всичкият газ мирише по еднакъв начин - не мирише! хехе!Нали Боце щеше да докара газ от къде ли не? От Катар, от Турция, от Норвегия, от Грузия щеше втечнен да докара? И квооо? Къде е? Какво стана с На(бъл)буко? Май не е толкова проста работата с докарването на газ до България, а? А не сме и само ние - след нас чакат доста държави, даже са нетърпеливи! Обаче на теб и на бегеманчето не ви харесва руската тръба и това си е! Ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Няма лошо - ще прочета доклада на Делячо - *** избяга от темата ( не че е чудно де ) ще се оживили икономиката и с колко синьо око ?п.п. бгмамчето е полезен сайт - не го подценявай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Не знам кой какво и къде е писал - всеки нещо си пише. Най-скъпата част от ръбата е през морето и тя нас не ни интрересува. Това си е въпрос на руснаците.През България минават 540 км. тръба (22 км. под вода), общата цифра я знаеш, сигурно можеш и да смяташ. Ако не знаеш разни неща, има къде да прочетеш. Напр. тук:http://***.mi.government.bg/files/useruploads/files/doklad.pdfИма и други документи в нета, стига желанието и възможностите ти да коментираш да не са с мотивацията на бегеманчето... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още