IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Кантарджиев: Досега не сме допускали грешки при ваксинационната политика

Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението на България, изтъква директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

10:03 | 05.12.20 г. 10
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Досега не е имало грешки по отношение на ваксинационната политика на страната, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод на предстоящото ваксиниране у нас срещу COVID-19. По думите му предприетите до момента мерки са целели да облекчат здравната система до откриването на ваксина, а след появяването ѝ е започнала негативна вълна в обществото срещу поставянето ѝ.

„Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко“, обясни проф. Кантарджиев и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира. 

Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи. „Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещи ефикасността на препаратите.

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини: на основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса; на основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19; на основата на готов белтък от антиген.

Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът. Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите.

„Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението, за имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери“, каза още Кантарджиев.

Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към PCR-ите, то случаите със сигурност ще се увеличат. Но при положителен антигенен тест, ще трябва да се докаже и с PCR.

Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица. Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Е, старшинка, при тебе лоботомия не помага, няма да има какво да извадят, освен нашивките от казармата, картинка на Малкото Пу, яздещо мечка и бабин илач срещу настинка по кокошките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Особено в изключителни ситуации като тази..."и кое е изключителното тука , изключителната манипулация ли ... ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
а тебе те оправя само лоботомия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Марш к.омундетата в Расията да ви ваксинират със "Спутник"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Ако наложат задължително ваксиниране за всички, аз лично ще постъпя по следния начин: Два или три дена преди самото ваксиниране започвам гладуване, поставят ми ваксината и след нея още 3-4 дена, може и повече продължавам гладуването. Общо ще се съберат 5-7 дена въздържане от храна*. След гладуването следва 3-4дена или колкото е нужно правилно захранване. Така организма ми ще бъде в по-правилно състояние при поставяне на ваксината и в следващите дни ще се пречисти от полученито от ваксината химикали. Може и да не се пречисти напълно, но ще има огромна разлика. Гладуването може да се повтори след 2-3 месеца за по-пълно пречистване на организма. Това е мое лично мнение и всеки следва да започва лечебно гладуване след внимателно и обстойно запознаване с този метод за пречистване и лечение на организма. Горещо препоръчвам книгата на Димитър Станев - Самолечение само с вода. 20 години след смъртта.https://***.dropbox.com/s/3pz0gcj478qkimj/d_stanev.pdf?dl=0Димитър Станев е дал съгласие за безплатно публикуване и сваляне на книгата.Преди две-три години, мой познат се е срещал лично с Димитър Станев в апартамента му в София, който вече е бил към 90 годишен. "Дядото" е бил в отлична форма. При задължително ваксиниране, за мойте деца бих постъпил по следния начин: 2-3 дена преди ваксинирането само на прясно изцедени сокове без добавяне на захар и подобни и още 2-3 дена след ваксинирането само на прясно изцедени сокове. Това е моето лично мнение и не призовавам да се постъпва така. :)* Въздържане от храна е правилният термин, защото организма има запас от мазнини и др. с които се храни в този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
За ваксините и ефектите от тях върху здравето четем тук: https://amantonio.livejournal.com/20771.htmlВ 33 раздела автора е събрал и систематизирал информация за огромен обем изследвания проведени през годините. Материала е на руски език, изследванията основно са на английски езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Думата на професор по микробиология, срещу тази на двама професионални хейтъри. Хм, наистина ми е трудно да преценя кой е по-компетентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко комсомолка, това са медицински лица, хора с образование и в комуникиращи с други такива. Те знаят, за разлика от тебе, някаква кисела лелка, очевидно страдаща от тишина в спалнята и чудеща се по кой да плюе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
ДОСЕГА не е имало пандемия с Ковид-19, затова думите ДОСЕГА НЕ СМЕ са нерелевантни и неверни.И ако е добър професионалист, нямаше да твърди, че "Ваксините няма да са опасни за здравето". ОТКЪДЕ ЗНАЕ? Това дори и създателите й не се наемат да твърдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още