Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Колев: Другите правят нанороботи, България залага на бетон и тухли

В Плана за възстановяване има диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука, посочи технологичният предприемач

гледано: 4696   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Докато други правят нанороботи, ние правим бетон и тухли. Така технологичният предприемач Тодор Колев коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Националния план за възстановяване и устойчивост.

„На пръв поглед Националният план за възстановяване и устойчивост изглежда приличен, с формално покриване на критериите, но на втори поглед се виждат диспропорции и липси – отделени са много повече пари за саниране, отколкото за наука. Планът изглежда съобразен с това как по-лесно могат да се усвоят средства, като например за бетон и тухли“, не пести критиката си Колев, който е председател на „Комрад Кооператив" - кооперативна организация от софтуерни разработчици и иноватори, както и изпълнителен директор на софтуерно студио „Обекто“.

Той потвърди, че 3 милиарда са предвидени в проекта на Плана за саниране, а 400 милиона - за наука.

Още по темата

Гостът обясни, че що се отнася до дигиталното бъдеще на образованието в плана има проекти за закупуване на техника, но няма идея как точно тя ще бъде използвана.

Друг недостатък на плана, който Тодор Колев открива, е липсата на персонализирано образование.

„В плана на България няма стратегия, проблем е липсата на дискусия и на прозрачност“, категоричен е технологичният предприемач.

По думите на Колев Италия имат Стратегия за гигабит общество, но ние нямаме стратегия къде искаме да стигнем.

„Светът се дигитализира във всяко едно отношение, това бъдеще вече дойде, няма време за изчакване, след тази криза светът трябва да мине на друга придавка, но българският план форсира на предишната предавка“, отбеляза Колев.

Ще могат ли компании технологичния сектор да направят иновации със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост? Какво можем да научим от Плана за възстановяване на Италия? Ще се създаде ли конкурентна среда за привличане на средства от Плана?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Г-н Колев, така с оплакване не става. Става с влияние. Вие от високотехнологичния сектор, заедно с другите, които произвеждат не на думи а реално, създайте си гражданско движение, а после и партия ако е необходимо за да можете да влияете на посоките на развитие на обществото. Излезте в публичното пространство и обяснете на хората вашите виждания за нашето бъдеще и ги спечелете за каузата си. Не чакайте някой друг да се грижи за вашите интереси. Погрижете се сами. Мисля, че ще има много хора, които ще ви подкрепят.

Още от Икономика и политика
Защо Варна става пример за интелигентен туризъм?