IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: И петте кандидата ще подадат обвързващи оферти за АЕЦ „Белене“

Процедурата за стратегически инвеститор никога не е спирала, имаше известно забавяне заради пандемията, каза министърът на енергетиката

13:42 | 12.06.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И петте компании кандидати за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, са потвърдили намерението си, че ще участват и ще подадат обвързващи оферти за проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос във връзка с провеждащата се в момента процедура в рамките на парламентарния блиц контрол.

Петте компании, включени в т.нар. „кратка листа“ за проекта, са: Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС – Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

За Петкова това е позитивен сигнал, че ще реализираме успешно процедурата при условията, които са добри за България. А това кога ще стартира процедурата по подаване на обвързващи оферти, зависи от това кога представители на компаниите могат да дойдат тук на място, заяви министърът.

В края на април България уведоми „Росатом“ за отлагане на сроковете за провеждането на търга за строителството на АЕЦ „Белене“ заради пандемията от коронавирус.

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ никога не е спирала, просто имаше известно забавяне заради пандемията, посочи Петкова. По думите й няма как да очакваме, че в условията на пандемия екипите на съответните фирми от различни държави ще дойдат в България, за да се запознаят с информацията по проекта. Това е чувствителна информация, която няма как да се изпрати онлайн, както стана с информационния меморандум за проекта, допълни министърът. 

Процедурата е изработена от министерството и съдържа етапите, през които трябва да премине. В момента сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е задължително условие, за да могат компаниите да получат информационният меморандум за проекта, който съдържа базовата информация за проекта, обясни Петкова. Този документ вече е предоставен на петте компании.

Следващата стъпка преди представяне на обвързващи оферти е тези пет компании да имат достъп до информационната зала за проекта, обясни енергийният министър. Това са няколко компютъра, обособени в НЕК, в които се съдържа цялата информация по проекта, която е необходима на участниците.

В рамките на следващите дни ще бъде проведен телеконферентен разговор с петте участника, като целта е да се обмени информация за епидемичната обстановка в отделните страни на инвеститорите, защото все още има ограничения на пътуванията. Следва страните да посочат, кога могат да пристигнат в България и да се запознаят с базата информация, за да подготвят обвързващите оферти.

Припомняме, че управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта.  Правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май 2019 г. в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
:)))БГ е едно мрачно и тихо място ... никакъв шанс за фотоволтаици , вятърни паркове , геотермална енергия ... просто природни дадености нямаме , като в гърция , румъния , турция и албания ... мал шанс , ама ще се оправим , добре че имаме някои и и други чарколяци от реактор та като додадем някой и друг лев , не много , скромничко , и ще си имаме чистак-бърсак нова аец беляНЕ . нищо че руссияните преди 35 години са изпратили писмо , че зоната е земетръсна и е силно препоръчително да не се строи централа там ...централата ще си я платим като попове и отгоре ... даже данък ще въведът за който не иска евтин ток от аец , а си е наредил фотоволтаици по покрива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Благодаря, ще го имам впредвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Не ти давам съвети, но според мен е време да еволюираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Аз се надявах кандидатите да се оттеглят и търгът да пропадне. Така щеше да има поне един положителен резултат от пандемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
doba
преди 3 години
Dr. Vatnikov,НИКОГА не съм плюл никого, пич.Не е в стила ми.ВИНАГИ съм пожелавал на всеки всичко добро. И късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Опа, значи сега хвалиш правителството? А довчера плюеше? Ама айде изяснете се сега, добри ли са, лоши ли са, че много шизофрения идва напоаледък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Подали-неподали, накрая рубашниците ще го получат. Това е ясно и на малките деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
doba
преди 3 години
Зелков, къде си приятел?Вместо да бучат перки и волтаици, ще строят АЕЦ?..Отиди и ги убеди каква огромна грешка правят и как 'зелените' енергии ще ги направят богати(прати им и препратки безброй ;) )!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още