Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Петкова: Кражбите на електроенергия застрашават националната сигурност

21% от кражбите са на потребители с поне две нарушения, посочват от ЧЕЗ

Т. Петкова: Кражбите на електроенергия застрашават националната сигурност

Снимка: БТА

Кражбите на електрическа енергия засягат националната сигурност на България, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с представители на електроразпределителните дружества и други представители на енергийния сектор.

По думите на Петкова темата за кражбата на електроенергия е изключително важна, защото засяга както търговските дружества, държавните енергийни компании, така и коректните потребители.

Според министъра съществуват редица проблеми като ясно обособени наказателни рамки.

Още по темата
ЕРП дружествата играят важна роля в процеса по ограничаване на кражбите, като се стремят да внедрят нови измервателни уреди.

В дискусията се включи и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който подчерта за пореден път, че използването на технологиите за измерване са единственият начин за възпрепятстване на нарушенията.

"Ролята на КЕВР е да приема превантивни актове", припомни Иванов, добавяйки, че комисията няма законовите правомощия да наказва крадците 

Той изтъкна значимостта на Правилата за измерване на количеството електроенергия (ПИКЕЕ), с които се регламентира, че нарушителите пак ще заплащат консумираната нелегално електроенергия по стойностите на технологичните разходи, но основната разлика ще бъде фактът, че ЕРП дружествата купуват мощностите от свободния пазар и съответно санкциите ще са съобразени с тези цени.

Иванов изтъкна, че санкциите имат за цел да възпират кражбите, но много по-ефективни в това отношение ще бъдат умните електромери, които ЕРП-тата налагат.

Според представители на "ЧЕЗ Електроразпределение България" 21% от регистрираните нарушители имат поне по две установени кражби на електроенергия.

Открити са и такива некоректни потребители, които вече имат съставени по над 20 констативни протокола.

54% от откраднатите количества електроенергия са от битови клиенти, докато 46% принадлежат на небитови такива.

От дружеството подчертаха негативната тенденция в съдебната практика при дела срещу кражби на електроенергия през последните четири години. "Промените в наказателния кодекс са недостатъчни", посочиха още от ЧЕЗ.

От началото на годината са установени 4149 сигнала за кражба и 1551 констатирани нарушения, добавиха от компанията.

Подобни данни показаха и представителите на другите две ЕРП дружества, присъстващи на дискусията.

Според ЕНЕРГО-ПРО новите правила за измерване на електроенергия не обхващат всички случаи на злоупотреби.

От дружеството подчертаха необходимостта от гъвкавост при регулациите, които предстои да бъдат приети.

Според компанията съществуват редица случаи, при които нарушителите остават ненаказани - при липса на видими щети; при връщане на показанията на електромерите; при промяна в заводските настройки на уредите; при блокиране на достъпа до отчетени данни; при подмяна, добавяне или премахване на компоненти от измервателните уреди.

По данни на ЕНЕРГО-ПРО през последните години се увеличават и софтуерните манипулации, като особено завишени данни в това отношение се отчитат във Варна, където ръстът при тези нарушения достига 77% на годишна база.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България